A KFC-be is érkezik a műhúsból készült csirkeszárny
- Link másolása
- X (Twitter)
- Tumblr
Az utóbbi hónapok nagy műhúsmániája eddig leginkább a hamburgerezőket érintette: a két óriás közül az Impossible Foods a Burger Kingnek szállít műhúspogácsákat, a Beyond Meat pedig kisebb gyorséttermeknek – többek közt Magyarországon is üzemelőknek – kínálja növényi alapú húspótlékait. A McDonald's a Nestlétől szerzi be a cuccot, de már pizza és taco is készül különböző növényi fehérjékből.
Most a KFC is csatlakozik a trendhez: az láncot működtető Yum! Brands Inc. bejelentette, hogy augusztus 27-től az egyik atlantai éttermében teszteli a Beyond Meat műcsirkéjéből készült termékeit. Az előzetes minták bármelyik menürendeléséhez ingyen járnak, és egyelőre kétféle műhúst tesztelnek a Beyond Fried Chicken brand alatt: csirkenuggetet és csont nélküli csirkeszárnyat.
Azt egyelőre nem árulták el, hogy milyen növényi hozzávalókból készül a műcsirkehús, a Beyond Meat hivatalos kínálatában továbbra is csak a marhahúst pótló termékek szerepelnek, húspogácsa, fasírt, kolbász és darált hús formájában, de a Bloomberg szerint már baconnel is próbálkozik a cég.
Borsó + tojás + lenmag + bambusz = csirke
A Beyond Meat mindenesetre tovább terjeszkedik, és az olyan észak-amerikai láncok mellett, mint a Dunkin, a Tim Hortons vagy a Carl's Jr., a KFC az eddigi legnagyobb lánc, amellyel összeállt.
Ráadásul most egy olyan piacra lépett be, amely szintén az elmúlt hónapokban pörgött fel. A Tyson Foods júniusban jelentette be, hogy borsófehérjéből, tojásfehérjéből, lenmagból és bambuszból készült műcsirkenuggeteket is kezd árulni, de a Perdue Farms és a Conagra is júliusban vett fel a kínálatába csirkehúst imitáló növényi termékeket.
A Beyond Meat részvényei pedig tovább szárnyalnak: a KFC-bejelentés után, hétfőn 4,9 százalékkal nőtt a részvények értéke a New York-i tőzsdén, így most 154 dolláron áll. Ez azt jelenti, hogy első nyilvános részvénykibocsátása (IPO), vagyis május elseje óta összesen 500 százalékkal nőtt a Beyond Meat-papírok értéke.
Kapcsolódó cikkek a Qubiten:
Már Budapesten is kapható a műhúsburger, de vajon jobb, mint amit a Mekiben vagy a Burger Kingben adnak?
Versenyre tud-e kelni az izolált borsóprotein, a kanolaolaj, a finomított kókuszolaj, a bambuszcellulóz, a metilcellulóz, a burgonyakeményítő, a maltodextrin, az élesztőkivonat, a gumiarábikum, a citruskivonat, az aszkorbinsav, a céklalékivonat, a módosított keményítő és az annatto a húsból készült hamburgerrel?
Nem veszélyes a műhús, de nem is egészségesebb, mint az igazi
Dietetikusok szerint a növényi alapú termékek legfeljebb lelkiismereti, esetleg klímavédelmi szempontból egészségesebbek, mint a valódi hamburgerekben található hús.
Európába is behatolt a műhús, szárnyalnak a Beyond Meat részvényei
Nagyot szakított első tőzsdei hónapján a műhúsgyártó cég. Legutóbb azzal, hogy bejelentette: nem áll meg az Atlanti-óceán partjainál, és az európai piacokat is meghódítja.