Szomáliában vészhelyzetet hirdettek a sáskajárás miatt

A Qubit a szabad és tájékozott magyar nyilvánosságért dolgozik. Segítsd a munkánkat!

A Szomáli Szövetségi Köztársaság kormánya a sáskajárás miatt az egész országra kiterjedő vészhelyzetet rendelt el február 2-án – adta hírül a BBC.

Az egyiptomi vándorsáskák (Schistocerca gregaria) inváziója az ország amúgy is törékeny mezőgazdasági termelését veszélyezteti. A vetéseket és ültetvényeket letaroló, sok százmillió egyedből álló rajok naponta akár 100 kilométert is megtesznek, miközben saját testtömegüknek megfelelő mennyiségű növényi táplálékot fogyasztanak el. 

Falatozó egyiptomi vándorsáska SzomáliábanForrás: Youtube

A rovarok elleni védekezés egyik leghatékonyabb módját, a repülőgépes permetezést nagyban nehezíti, hogy a levegőben tartózkodó sáskarajok nemcsak a navigációt zavarhatják meg, de a velük való ütközés szó szerint földre kényszerítheti a mezőgazdasági gépeket. Legutóbb decemberben egy utasszállító volt kénytelen kényszerleszállást végre hajtani Addisz-Abebában, miután a rovarok nemcsak a gép orrát és szélvédőjét, de hajtóműveit is megrongálták. 

Az ENSZ mezőgazdasági és élelmezési szervezete, a FAO január 30-án nemzetközi segítségnyújtást kért a sáskajárásnak leginkább kitett kelet-afrikai országok számára. A felhívás szerint cselekvés híján a minden útjába kerülő vegetációt letaroló sáskák száma júliusra 500-szorosára nőhet.

A FAO szakértői szerint az Afrika szarvának is nevezett, Szomália mellett Etiópiát, Kenyát is magába foglaló térségben az elmúlt 70 év legsúlyosabb sáskajárása zajlik éppen.

Sáskainvázió a kenyai Samburu megyében, 300 kilométerre NairobitólFotó: TONY KARUMBA/AFP

A FAO naprakész sáskafigyelő-rendszere szerint Kenyában jórészt még nem ivarérett egyedekből állnak a rajok, azonban hamarosan elkezdődhet a szaporodás, és ezt követően megsokszorozódik a létszám. A következő nemzedék február elején kel ki, és alig néhány heti növekedés után áprilisban már újabb rajokká fejlődnek. A márciusban várható esőzések után megújuló vegetáció további vándorlást indukál. Etiópia keleti régióiban már elkezdtek szaporodni a jelen lévő rajok. Szomáliában az ország északi részén hasonló a helyzet, de további, leginkább még nem ivarérett és röpképtelen rajokat észleltek Eritrea, Jemen, Szudán, Omán, illetve Szaúd-Arábia területén is. Irán déli részén, valamint India és Pakisztán területén is növekszik az észlelések száma.

A sáskajárás az eleve élelmiszerhiánnyal küzdő térségeket sújtja leginkább, így különösen fontos, hogy mielőbb sikerüljön megfékezni a további pusztítást. A FAO január 30-án megkezdte a kelet-afrikai régió országainak megsegítésére elkülönített 76 millió dolláros keretből 15,4 millió dollár folyósítását, ám a szervezet közleménye szerint az invázió növekedésével az igények is minden bizonnyal nőnek majd.

A Qubit szerkesztősége azért dolgozik, hogy a magyar nyilvánosság hiteles, alapos és közérthető tudományos ismeretekhez jusson. Tesszük ezt politikamentesen, közszolgálati hevülettel, száznál több kutató és tudós bevonásával. Égető kérdések, dermesztő válságok és zavaros álhírek sűrűjében igyekszünk tartani a fáklyát immár havi bő hétszázezer olvasónknak. Cikkeink ingyen olvashatók, de nem ingyen készülnek. Segítsd a munkánkat!

Kapcsolódó korábbi cikkeink: