Szomáliában vészhelyzetet hirdettek a sáskajárás miatt

2020.02.03. · gazdaság

A Szomáli Szövetségi Köztársaság kormánya a sáskajárás miatt az egész országra kiterjedő vészhelyzetet rendelt el február 2-án – adta hírül a BBC.

Az egyiptomi vándorsáskák (Schistocerca gregaria) inváziója az ország amúgy is törékeny mezőgazdasági termelését veszélyezteti. A vetéseket és ültetvényeket letaroló, sok százmillió egyedből álló rajok naponta akár 100 kilométert is megtesznek, miközben saját testtömegüknek megfelelő mennyiségű növényi táplálékot fogyasztanak el. 

Falatozó egyiptomi vándorsáska Szomáliában tavaly decemberben
photo_camera Falatozó egyiptomi vándorsáska Szomáliában Forrás: Youtube

A rovarok elleni védekezés egyik leghatékonyabb módját, a repülőgépes permetezést nagyban nehezíti, hogy a levegőben tartózkodó sáskarajok nemcsak a navigációt zavarhatják meg, de a velük való ütközés szó szerint földre kényszerítheti a mezőgazdasági gépeket. Legutóbb decemberben egy utasszállító volt kénytelen kényszerleszállást végre hajtani Addisz-Abebában, miután a rovarok nemcsak a gép orrát és szélvédőjét, de hajtóműveit is megrongálták. 

Az ENSZ mezőgazdasági és élelmezési szervezete, a FAO január 30-án nemzetközi segítségnyújtást kért a sáskajárásnak leginkább kitett kelet-afrikai országok számára. A felhívás szerint cselekvés híján a minden útjába kerülő vegetációt letaroló sáskák száma júliusra 500-szorosára nőhet.

A FAO szakértői szerint az Afrika szarvának is nevezett, Szomália mellett Etiópiát, Kenyát is magába foglaló térségben az elmúlt 70 év legsúlyosabb sáskajárása zajlik éppen.

Sáskainvázió a kenyai Samburu megyében, 300 kilométerre Nairobitól
photo_camera Sáskainvázió a kenyai Samburu megyében, 300 kilométerre Nairobitól Fotó: TONY KARUMBA/AFP

A FAO naprakész sáskafigyelő-rendszere szerint Kenyában jórészt még nem ivarérett egyedekből állnak a rajok, azonban hamarosan elkezdődhet a szaporodás, és ezt követően megsokszorozódik a létszám. A következő nemzedék február elején kel ki, és alig néhány heti növekedés után áprilisban már újabb rajokká fejlődnek. A márciusban várható esőzések után megújuló vegetáció további vándorlást indukál. Etiópia keleti régióiban már elkezdtek szaporodni a jelen lévő rajok. Szomáliában az ország északi részén hasonló a helyzet, de további, leginkább még nem ivarérett és röpképtelen rajokat észleltek Eritrea, Jemen, Szudán, Omán, illetve Szaúd-Arábia területén is. Irán déli részén, valamint India és Pakisztán területén is növekszik az észlelések száma.

A sáskajárás az eleve élelmiszerhiánnyal küzdő térségeket sújtja leginkább, így különösen fontos, hogy mielőbb sikerüljön megfékezni a további pusztítást. A FAO január 30-án megkezdte a kelet-afrikai régió országainak megsegítésére elkülönített 76 millió dolláros keretből 15,4 millió dollár folyósítását, ám a szervezet közleménye szerint az invázió növekedésével az igények is minden bizonnyal nőnek majd.

Kapcsolódó korábbi cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás