Melegebb van az Antarktikán, mint a Blaha Lujza téren

Megdőlt az abszolút melegrekord csütörtökön az Antarktikán: az Esperanza nevű argentin bázison 18,3 Celsius-fokot mértek.

A korábbi rekord sem volt túl régi: 2015. március 24-én 17,5 Celsius-fokig melegedett a levegő. 

A rekordot az Antarktika (azaz a Déli-sarkot körül vevő földrész, amely az Antarktisz része) Dél-Amerika felé nyújtózó félszigetén mérték, amely a Föld egyik leggyorsabban melegedő pontja a Meteorológiai Világszervezet szerint. Csaknem a terület összes gleccsere olvadásnak indult, ami nem csoda, mert 50 év alatt 3 Celsius-fokkal növekedett a hőmérséklet, míg például Magyarországon 1900 óta 1,2 fokos a melegedés mértéke.

Tudni kell, hogy az észak felé nyúló félsziget az Antarktika legkevésbé hideg pontja, januárban, az év legmelegebb időszakában előfordulnak 10 fok fölötti hőmérsékletek, de az átlaghőmérséklet ilyenkor is épp hogy fölötte van a fagypontnak. 

Az Antarktikát is magában foglaló teljes antarktiszi régióban (ide számítanak a déli szélesség 60 fokánál délebbre eső területek) 1982-ben mérték a legmelegebbet, 19,8 fokot. 

A hírekről sok helyen tájékozódhatsz. A Qubit krízisben és békeidőben is arra törekszik, hogy az események mögött álló mélyebb összefüggéseket is megértsük – szigorúan a modern tudomány szemszögéből, több mint 100 tudós-szerzőnk és szakértő újságíróink révén. Ez nekünk sokba kerül, de reméljük, nektek is sokat ér.
Támogasd a Qubit fennmaradását!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: