Melegebb van az Antarktikán, mint a Blaha Lujza téren

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

Megdőlt az abszolút melegrekord csütörtökön az Antarktikán: az Esperanza nevű argentin bázison 18,3 Celsius-fokot mértek.

A korábbi rekord sem volt túl régi: 2015. március 24-én 17,5 Celsius-fokig melegedett a levegő. 

A rekordot az Antarktika (azaz a Déli-sarkot körül vevő földrész, amely az Antarktisz része) Dél-Amerika felé nyújtózó félszigetén mérték, amely a Föld egyik leggyorsabban melegedő pontja a Meteorológiai Világszervezet szerint. Csaknem a terület összes gleccsere olvadásnak indult, ami nem csoda, mert 50 év alatt 3 Celsius-fokkal növekedett a hőmérséklet, míg például Magyarországon 1900 óta 1,2 fokos a melegedés mértéke.

Tudni kell, hogy az észak felé nyúló félsziget az Antarktika legkevésbé hideg pontja, januárban, az év legmelegebb időszakában előfordulnak 10 fok fölötti hőmérsékletek, de az átlaghőmérséklet ilyenkor is épp hogy fölötte van a fagypontnak. 

Az Antarktikát is magában foglaló teljes antarktiszi régióban (ide számítanak a déli szélesség 60 fokánál délebbre eső területek) 1982-ben mérték a legmelegebbet, 19,8 fokot. 

A Qubit szerkesztősége azért dolgozik, hogy a magyar nyilvánosság hiteles, alapos és közérthető tudományos ismeretekhez jusson. Tesszük ezt politikamentesen, közszolgálati hevülettel, száznál több kutató és tudós bevonásával. Égető kérdések, dermesztő válságok és zavaros álhírek sűrűjében igyekszünk tartani a fáklyát immár havi bő hétszázezer olvasónknak. Cikkeink ingyen olvashatók, de nem ingyen készülnek. Segítsd a munkánkat!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: