Videojátékosok agyhullámainak mérésével képzik ki az amerikai robothadsereget

2020.02.09. · TECH

Az amerikai haditechnológiáért felelős kormányügynökség, a DARPA egy StarCraft-szerű videojátékot fejlesztett, amelyben a játékosoknak egy hadsereg összeállításával, rengeteg katona együttműködésével kell legyőzni az ellenfelet. A Buffalói Egyetemen kipróbálható játék annyiban különbözik más stratégiai játékoktól, hogy otthon általában nem kell elektroenkefalográfot (EEG) viselni a kikapcsolódáshoz.

Az agy elektromos aktivitását rögzítő készülékek, valamint a játékosok szemmozgását követő ultragyors kamerák arra szolgálnak, hogy a játékstílusra, a taktikára vonatkozó információkat egy nagy adatbázisba rendezzék, és olyan új algoritmusok fejlesztéséhez használják fel, amelyekkel a jövőben katonai robotokat lehet kiképezni – írja a Digital Trends.

A DARPA-t leginkább a nagy csapatok komplex döntéshozási folyamata érdekli, és a szárazföldi robotok, valamint a drónok koordinációjának javítására használná fel a kinyert információkat.

photo_camera Egy hallgató játszik, EEG-készülékkel a fején Fotó: Buffalói Egyetem / Douglas Levere

„A cél az lenne, hogy akár 250 légi és szárazföldi robotot össze tudjunk hangolni összetett helyzetekben. Például, ha hirtelen romlanak a látási viszonyok, mondjuk füst miatt. A robotoknak tudniuk kell hatékonyan kommunikálni egymással, és alkalmazkodni a helyzethez” – mondta az egyetemi közleményben Souma Chowdhury, a programért felelős professzor, aki szerint a hangyák, a madarak és a halak tanulmányozása mellett most már az emberektől is ideje tanulni valamit a rajban mozgó robotok kutatásában.

Chowdhury szerint az emberi tényező kiemelten fontos a hatékony algoritmusok alkotásánál, mivel emberi segítség nélkül a gépek is csak a sötétben tapogatóznak. „Képzeld el, hogy bemész egy osztályterembe, ahol nincs bent tanár, és azt mondod, hogy akkor tanuljunk egy kis algebrát. Meg lehet tanulni feladatok és tankönyvek segítségével, de sokkal több időt vesz igénybe.Ha van egy tanár, akit követni lehet, sokkal gyorsabbá válik a folyamat. Mi azt szeretnénk látni, hogyan játszanak a játékkal az emberek, és ezzel jelentősen felgyorsíthatjuk az AI tanulási folyamatát” – mondta. A professzor szerint ezzel a módszerrel tízszer gyorsabban tanulnak az algoritmusok, mint ha csak egy adathalmazból dolgoznának.

photo_camera Stratégák a teremben Fotó: Buffalói Egyetem / Douglas Levere

A program felelőseinek reményei szerint a jövőben nem kell egyesével felügyelni minden robot vagy drón működését, még akkor sem, ha csapatban mozognak, hanem elég lesz egy taktikai felettest kinevezni a robotsereg élére, aki az egyes robotok finomhangolása helyett csak egy átfogó stratégiát alkot, az egységek pedig képesek lesznek ezt maguktól, egymással együttműködve végrehajtani.

Az egyetem Mesterséges Intelligencia Intézete 316 ezer dolláros (közel 100 millió forintos) támogatást kapott a programra a DARPA-tól.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás