Már lakóházak, szállodák és komplett falvak is épülnek 3D nyomtatással

2020.02.12. · gazdaság

Húszmillió dollárt gyűjtött össze a Habitas nevű startup, amely 3D nyomtatott elemekből, legószerűen felépíthető szállodáival terjeszkedne tovább. A befektetők között ott van a milliárdos startupkirály Travis Kalanick, az Uber társalapítója és botrányok között leköszönt egykori vezérigazgatója, de a Tinder-társalapító Justin Mateen is.

A Habitas brit társalapítója, Oliver Ripley szerint a moduláris tervezésnek köszönhetően elemenként lehet legyártani a hotel részeit, így egy hagyományos módon 4-5 év alatt felépülő szálloda építése csak 6-9 hónapot vesz igénybe. A 3D nyomtatási technológiával készült építőelemeket a minél kisebb ökológiai lábnyom érdekében mindig helyben gyártják, majd az építkezés helyszínén a lapraszerelt bútorokhoz hasonlóan lehet összerakni őket, így akár az utolsó pillanatban is lehet változtatni a lakótér elrendezésében.

Az ötlet a nevadai sivatagban évente megrendezett Burning Man fesztiválról indult, ahol Ripley és társai egy olyan tábort állítottak fel, ahol a közösségi élményre, az ételekre és a zenére helyezték a hangsúlyt. Az interakcióra ösztönző terek Ripley egyik hoteltulajdonos ismerősének figyelmét is felkeltették, így a Habitas felhúzhatott egy popup hotelt a mexikói Tulum városában lévő szálloda területén. A Habitas közösségi tere Ripley szerint népszerűbb volt, mint maga a hotel, így eldöntötték, hogy saját szállót építenek – a 35 szobás Habitas Tulum 2017-ben nyílt meg.

A Habitas szállodája a mexikói Tulumban
photo_camera A Habitas szállodája a mexikói Tulumban Fotó: Habitas

Bár a műanyagokat betiltó Habitas a környezetvédelmi tevékenységéről is ismert, a 3D nyomtatott anyagok használatának oka elsősorban a költségek csökkentése, és az így megfizethetőbb árakkal a lehető legszélesebb közösség megszólítása. Az Y generációra koncentráló startup 200-400 dolláros éjenkénti szobaárakat kínál, amivel jóval a luxushotelek alá lövi magát. „Azt vettük észre, hogy az embereket már nem nyűgözi le még egy márvány fürdőszoba. Ha nevetséges összegeket költesz egy szobára, akkor még lehet lenyűgöző, de az emberek nem arra fognak emlékezni egy utazásból, hanem az átélt kalandokra, beszélgetésekre, és a megismert emberekre” – mondta Ripley.

Az egyelőre egy hotelt működtető cég még ennek az évnek a végéig további 7-8 szállodát nyitna, Mexikó mellett Namíbiában és Bhutánban is.

Neohippi luxus

A mozambiki Benguerra trópusi szigetén létesített Kisawa Sanctuary nevű üdülőhely területe összesen 3000 négyzetmétert tesz ki, és a rajta található 12 bungaló elzárt medencéi vagy saját tengerpartjai a teljes egyedüllétet is lehetővé teszik, de a bárok, éttermek és vízisport-lehetőségek a közösségi létre is ösztönöznek.

A Mozambik egyik szigetén épülő Kisawa Sanctuary luxushotel és élményközpont
photo_camera A Mozambik egyik szigetén épülő Kisawa Sanctuary luxus üdülőközpont Forrás: Kisawa Sanctuary

A 2020 nyarától látogatható központ épületei az erre a projektre kifejlesztett, helyi homokból és tengervízből álló anyagból épülnek 3D nyomtatással, míg a tradíciót a helyi művészek és munkások által szőtt, faragott, ácsolt és zsúpolt elemek képviselik.

A Habitasnál jelen lévő neohippi hozzáállás Nina Flohr, a Kisawa projekt alapítójának szavaiban is fellelhető: „A célunk egy olyan helyet létrehozni, amely a természetből, a térből és a valódi elvonultságból fakadó szabadság és luxus érzését váltja ki. A dizájnra eszközként, és nem stílusként tekintettünk, hogy a Kisawa kulturálisan és környezetileg is hű maradjon Mozambikhoz.”

A Mozambik egyik szigetén épülő Kisawa Sanctuary luxushotel és élményközpont
photo_camera A Mozambik egyik szigetén épülő Kisawa Sanctuary luxus üdülőközpont Forrás: Kisawa Sanctuary

Ehhez az élményhez csak éjszakánként 8124 dollárra lesz szükség, vagyis a magyar átlagkereset szerint közel egyéves fizetést kell kipengetni egy nap környezetbarát luxusért, amihez a fentieken túl azért egy elektromos autó, egy e-bicikli, valamint egy személyes stáb is jár séffel, masszőrrel és búvároktatóval.

New Yorktól Dubajig

Bár alig több mint négy éve még a tudományos lapok is szenzációként írtak arról, hogy a 3D nyomtatás technológiája akár egész épületek nyomtatását is lehetővé teszi, 2019-től már egymást érték a legnagyobb 3D-ben nyomtatott építmények rekordjai.

Tavaly nyáron egy New York állambeli kisvárosban, Patchogue-ban húzták fel az akkor legnagyobb 3D-ben nyomtatott épületnek tartott házat. A 46 négyzetméteres lakóház az SQ3D nevű nyomtatógyártó cég autonóm robotikus építőrendszerének (ARCS) végső tesztje volt; a rétegezett betonból készült ház felépítését 12 óra alatt elvégezte a rendszer. A prototípust egyből el is bontották, hogy az anyag minőségét ellenőrizzék, de az objektum minden lakóépületre kiírt szabályozásnak megfelelt.

Az SQ3D 176 négyzetméteres 3D-nyomtatott háza
photo_camera Az SQ3D 176 négyzetméteres 3D-ben nyomtatott háza Fotó: SQ3D

A cég szerint nemcsak a lakhatási válságon tudna segíteni a technológia, de az építőipart szabályosan felforgathatja – az építkezési költségek 70 százalékkal lennének kevesebbek, az áram- és üzemanyagfogyasztás jóval kisebb lenne, és harmincadára csökkentené egy ház felépítésének idejét. „Évente nagyjából 3800 haláleset és 700 ezer sérülés történik építkezéseken. Emberi életekről van szó. Ha ezt a folyamatot automatizálni tudjuk, azzal számos sérülést és halálesetet lehetne megelőzni” – mondta Kirk Andersen, az SQ3D vezető mérnöke, aki szerint a nyomtatók nem szüntetnének meg munkahelyeket, mivel a gépek helyes működését csak folyamatos technikai felügyelettel lehet biztosítani.

A SQ3D azóta szintet lépett, és decemberben kinyomtatott egy 176 négyzetméteres házat is. A nyolc napig tartó építkezés nyomtatási ideje mindössze 48 óra volt, az alapanyagok pedig csak 6000 dollárba kerültek. A cég szerint ráadásul az épületek nyomtatási idejét még tovább felezi egy új fejlesztés, amit már a ház építése után építettek az ARCS-be.

A legnagyobb épület, ami 3D nyomtatással készült, Dubajban található. A 640 négyzetméteres, 9,5 méter magas, kétemeletes épületen a hivatalos közlemény szerint feleannyi ember dolgozott, mint egy hagyományos építkezésen, és annál 60 százalékkal kevesebb hulladékot is termelt. A költségcsökkenés mértékét szintén 60 százalékra becsülték.

link Forrás

A bemutató olyan jól sikerült, hogy a világ legmagasabb épületéért, a Burdzs Kalifáért is felelős ingatlanfejlesztő cég, az Emaar Properties is felfigyelt rá, és beleépítette a 3D technológiát a következő projektjébe.

A katonáktól a rászorulókig mindenki jól jár vele

A Maine-i Egyetem anyagtudományi központja 2019 októberében két fontos világrekordot is megdöntött: a legnagyobb 3D nyomtatóval hozta létre a legnagyobb nyomtatott objektumot, egy 7,6 méter hosszú, közel 2,3 tonnás hajót. A 72 órás folyamat során a gép fával kevert bioműanyag rétegezésével építette fel a hajót, ami az egyetem és a hadsereg együttműködésének szimbolikus első lépése volt. Az egyetem nyomtatója gyorsan összeállítható menedékeket gyárt majd a katonáknak.

Maga a nyomtató 30 méter hosszú, 6,7 méter széles és 3 méter magas tárgyakat képes nyomtatni, és maximális teljesítménnyel óránként akár 230 kilogramm szilárd anyagot is ki tud bocsátani.

De már komplett falvakat sem lehetetlen kinyomtatni. A New Story nevű nonprofit szervezet azért alakult 2014-ben, hogy lakóhelyet biztosítson a mélyszegénységben vagy katasztrófa sújtotta területeken élőknek, részben 3D-ben nyomtatott házakban. A szervezet már több mint 2700 otthont adott át Haititől Bolívián át Mexikóig, javarészt hagyományos épületeket. Két éve álltak össze az Icon nevű texasi építőipari techcéggel, amely kifejlesztette a házak nyomtatására is alkalmas bombabiztos, óriási 3D nyomtatót, a Vulcan II-t.

A síneken mozgó, adagolófejével rétegező Vulcan II 3D nyomtató
photo_camera A síneken mozgó, adagolófejével rétegező Vulcan II 3D nyomtató Forrás: Icon

Ezzel készültek azok a 46 méteres házak is, amelyekből összesen 50-et, vagyis egy egész falut készülnek átadni Mexikó déli részén, egy elhagyatott külvárosi területen. A két hálószobát, egy nappalit, egy konyhát és egy fürdőszobát magában foglaló házakat rászoruló családoknak ajánlották fel, amelyek felnőtt tagjainak 1400 peso (kb. 23 ezer forint) körüli fizetésükből csak 400 pesót kell fizetniük havonta, hét éven keresztül.  A költségek többi részét a New Storynak adományozó cégek és magánemberek fedezik.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás