Először mértek 20 Celsius-foknál többet az Antarktiszon

2020.02.13. · tudomány

Február 9-én 20,75 Celsius-fokot mértek az Antarktiszi-félsziget csücskénél található Seymour-szigeten, így a mérések kezdete óta először jegyeztek fel 20 foknál magasabb hőmérsékletet az Antarktisz területén – a mérést végző brazil kutatók a „hihetetlen és abnormális” jelzőkkel illették a rekordot. Az előző csúcs a Signy-szigeten észlelt 19,8 Celsius-fok volt, amit 1982 januárjában mértek.

Múlt héten már jött egy hasonlóan meglepő hír a Déli-sarkvidékről, akkor a kontinentális Antarktikán valaha mért legmagasabb hőmérséklet rekordja dőlt meg: február 7-én az Esperanza nevű argentin bázison mértek 18,3 Celsius-fokot.

Ezeket a méréseket hivatalosan még jóvá kell hagynia a Meteorológiai Világszövetségnek is, de a rekordhőmérsékletek jól követhető mintát mutatnak. Az észak felé nyúló Antarktiszi-félsziget, valamint az azt övező szigetvilág átlaghőmérséklete közel 3 Celsius-fokkal emelkedett az iparosodás óta – így ez a Föld egyik leggyorsabban melegedő régiója.

„Több vizsgált területen észleljük a felmelegedés trendjét, de ilyet még soha nem láttunk” – mondta Carlos Schaefer, a Terrantar nevű brazil állami projekt egyik kutatója. A Terrantar az Antarktisz 23 pontján végez méréseket és követi figyelemmel a klímaváltozás hatásait a permafrosztra és a biológiai környezetre.

Schaefer szerint a félsziget és a közeli szigetek hőmérséklete már az elmúlt húsz évben is ingadozott, és a kétezres évek első évtizedének lehűlési időszaka óta egyre nagyobb ütemű felmelegedés jellemzi. A brazil kutatók szerint ezt az ingadozást az óceáni áramlatok változásai és az El Niño-jelenség is befolyásolja.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás