Gyermeküket egyedül nevelő kutatóknak hirdet külön pályázatot az MTA

2020.02.15. · tudomány

Az MTA doktora cím megigényléséhez szükséges értekezés megírásában támogatja a 18 év alatti gyereküket egyedül nevelő kutatókat, illetve 14 év alatti gyereküket nevelő kutatónőket a Magyar Tudományos Akadémia. 

A héten megjelent hirdetmény szerint az MTA a fenti kategóriákba tartozó kutatók tudományos előmenetelét szeretné segíteni a pályázattal.

A pályázat keretében bruttó 1,8 millió forint összegű vissza nem térítendő ösztöndíj-támogatás nyerhető el, amelyet a kedvezményezett 2020. július 1. és 2021. június 30. között vehet igénybe, választhatóan három, négy, hat, nyolc vagy tizenkét hónapos támogatási időtartammal.

A pályázati célra összesen 20 millió forintot különítettek el a 2020-as előirányzatból, így várhatóan tíz, a feltételeknek megfelelő kutatót tudnak támogatni. 

Az nyújthat be pályázatot, aki

  • magyar állampolgár, vagy munkássága igazolhatóan a magyar tudományossághoz kapcsolódik;
  • ha magyar állampolgár, tagja az MTA köztestületének;
  • PhD, vagy azzal egyenértékű tudományos fokozattal rendelkezik, de még nem rendelkezik MTA doktora címmel, illetve nincs elbírálás alatt álló MTA doktori kérelme;
  • a pályázat benyújtásakor 14 év alatti gyermeket nevelő kutatónő, vagy kiskorú gyermeket egyedül nevelő kutató (azaz gyermekét saját háztartásában neveli és hajadon, nőtlen, özvegy, elvált, házastársától külön él és nincs élettársa);
  • vállalja, hogy a támogatás elnyerése esetén, annak lejártát követően egy éven belül benyújtja az MTA doktora cím megszerzésére irányuló kérelmét.

A pályázatokat legkésőbb március 30-án délig kell megküldeni az MTA elnökének címezve. További részletek a kiírásban.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás