Tévékészülékek helyett arcmaszkokat kezdenek gyártani a Sharp egyik gyárában

2020.03.03. · gazdaság

Már-már a II. világháborút idéző átstrukturálás kezdődik a gyárakban: a japán Sharp bejelentette, hogy az egyik televíziógyárában átállítja a gyártósorokat és ezentúl műtéti maszkokat fognak gyártani. Az Oszakától keletre található Sharp-gyárban, amelynek érintett gyártósorán normális esetben LCD-tévéket készítenek, a tervek szerint heteken belül 150 ezer maszk készül majd naponta, adta hírül a BBC.

Noha a védőmaszkok viselése Japánban a téli hónapokban már eddig is népszerű volt, az európai egészségügyi szakemberek véleménye megoszlik arról, hogy mennyire nyújtanak a vírusfertőzések ellen hatékony védelmet az orrnyílást és szájat elfedő maszkok. Míg magyar szakemberek szerint hozzájárulhatnak a vírus terjedésének a lassításához, amerikai epidemiológusok álláspontja szerint például semmi nem bizonyítja, hogy védenének a fertőzéstől.

Japánban annyira népszerűek az arcmaszkok, és a koronavírus okozta aktuális pánik úgy felverte irántuk a keresletet, hogy Abe Sinzó miniszterelnök személyesen kapacitálja a japán gyárakat, hogy többet gyártsanak belőlük, a lakosságnak pedig megígérte, hogy havonta 600 milliót állítanak majd elő a szigetországban.

A Sharp anyavállalata, a tajvani Foxconn már korábban bejelentette, hogy saját munkavállalói védelme érdekében maga gyártja majd a vállalat dolgozói által használt arcmaszkokat. Napi 2 millió maszk legyártására tettek ígéretet. 

Kapcsolódó cikkeink a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás