Annál halványabb a magyarságfogalom, minél régebbre megyünk vissza az időben

A magyarok eredetének legfrissebb régészeti és genetikai irányvonalairól szólt a harmadik Qubit Live rendezvény januárban a Trip Hajón. Az előadó szakértők között volt Mende Balázs, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Régészeti Intézetének tudományos főmunkatársa.

Mende az eredetkutatás módszereit vázolta fel: szerinte a jó kutatási stratégia alapja, hogy régészeti kontextusban meghatározott csoportokat kell képezni, hiszen más genetikai összetevőt lehet várni egy székesfehérvári, királyi városi temetőből származó DNS-től, mint egy perifériába eső temetőben talált maradványoktól. Ráadásul a genetikai adatok elérhetősége és bizonytalansága fokozódik, ahogy megyünk vissza az időben, így a modern eredetkutatásban a magyarság fogalmát ennek megfelelően kell megközelíteni.

    A legújabb kutatási eredmények szerint a vándorló populációk keveredése sokkal inkább része a történelemnek, mint korábban gondolták. A honfoglalás sem invázió, hanem fokozatos lakosságcsere formájában ment végbe. 

    Mende Balázs előadását teljes egészében megnézheted a fenti videón. 

    A hírekről sok helyen tájékozódhatsz. A Qubit krízisben és békeidőben is arra törekszik, hogy az események mögött álló mélyebb összefüggéseket is megértsük – szigorúan a modern tudomány szemszögéből, több mint 100 tudós-szerzőnk és szakértő újságíróink révén. Ez nekünk sokba kerül, de reméljük, nektek is sokat ér.
    Támogasd a Qubit fennmaradását!

    Kapcsolódó cikkek a Qubiten: