A teknősök a szaga miatt tévesztik össze a műanyagot az élelemmel

2020.03.11. · tudomány

Világszerte egyre több tengeri teknős pusztul el, mert lenyeli az óceánokba került műanyag hulladékot. Eddig több tudományos magyarázat is született arra, hogy miért fogyasztják el a tengeri teknősök és más vízi állatok a vízben felhalmozódott műanyag szemetet. Az egyik elmélet szerint az állatok a műanyagokat a formájuk miatt tévesztik össze az igazi táplálékukkal, és a teknős azért fogyaszt el boldogan egy műanyag zacskót, mert hasonlít egy medúzához.

Az Észak-Karolinai Egyetem kutatói szerint a tengeri állatok nem a formájuk miatt tévesztik össze a szemetet az élelemmel, és a  Current Biology szaklap hétfői számában közzétett kísérletben bizonyítékot is találtak arra, hogy a teknősöket a műanyagok szaga zavarja meg. 

A kísérletben 15 olyan álcserepesteknőst (Caretta caretta) vizsgáltak, amelyek öt hónapja fogságban nevelkedtek. A teknősöket egy medencébe helyezték, majd a levegőben egy kis csövön keresztül különböző szagmintákat lógattak föléjük, és figyelték a válaszreakcióikat. Az illatanyagok között szerepelt a teknősök kedvelt táplálékának számító hal és garnéla, sima műanyag és víz, valamint táplálékkal bevont műanyag is. 

Álcserepesteknős (Caretta caretta)
photo_camera Álcserepesteknős (Caretta caretta) Fotó: Wikimedia Commons

A kutatók meglepetésére a teknősök úgyanúgy reagáltak a táplálékkal bevont műanyagokra, mint a természetes táplálékukra.

„Ez az első olyan felfedezés, ami kézzelfoghatóan bizonyítja, hogy a műanyagokból áradó illatanyag az oka annak, hogy a tengeri teknősök fogyaszthatónak érzékelik a műanyagokat. Gyakori jelenség, hogy álcserepesteknősök emésztőrendszerét teljes mértékben eldugaszolták az elfogyasztott műanyagok” – magyarázta Joseph Pfaller, a kísérlet egyik vezető biológusa.

A tudósok becslései szerint a világon élő tengeri teknősök több mint a fele, ezen kívül a tengeri madarak több mint 90 százalékában találtak már műanyag szemetet. Évente több mint 8 millió tonna műanyag szemét kerül az óceánokba, és egy 2018-as kutatás szerint már egy tucat műanyagdarab lenyelése is halálos lehet a tengeri teknősök számára. A fiatal példányok különösen veszélyeztetettnek számítanak, mert leginkább olyan áramlatokban úsznak, amelyekben nagy mennyiségű műanyag halmozódik fel. A lenyelt műanyagot a teknősök nem tudják kiöklendezni, és az így az emésztőrendszerbe kerül, ahol eldugaszolja a táplálékcsatornát. Az állat így nem tud többé rendesen táplálkozni és emészteni sem. 

„Az óceánokban megjelenő műanyagprobléma sokkal komplexebb annál, hogy egy műanyag zacskó úgy néz ki, mint egy medúza, vagy hogy egy szívószál beszorul egy teknős orrába” – tette hozzá Pfaller. 

A felfedezés újabb fontos információval szolgál arról, hogy miként veszélyeztetik a teknősök és más tengeri állatok életét a tengerben felhalmozódott műanyagok.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás