Magyarországon a legmagasabb a koronavírus halálozási aránya a régióban

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

Vasárnapról hétfőre 131-ről 167-re nőtt Magyarországon a hivatalosan bejelentett koronavírus-fertőzöttek száma, ez az előző napinál egy kicsivel nagyobb mértékű, 27,5 százalékos növekedés. Az Európai Unió járványügyi központja szerint hétfőre világszerte 338307-re nőtt a fertőzöttek száma, a haláleseteké pedig 14602-re.

Jelenleg Ukrajna az egyetlen ország a szomszédságban, ahol a magyarországinál is kevesebb a hatóságok által ismert fertőzött.

Grafika: Tóth Róbert Jónás

A fertőzöttek százezer főre vetített számában is csak Ukrajna marad Magyarország mögött a szomszédos országok közül, Lengyelországgal fej-fej mellett haladunk:

Grafika: Tóth Róbert Jónás

Ehhez képest továbbra is meglepő a magyarországi halálozások magas száma, amiben csak Ausztria áll rosszabbul. Továbbra is felmerül: a kiugró halálesetszám azt jelzi, hogy Magyarországon kevéssé lehetünk tisztában a vírus elterjedésének valódi mértékével, mivel nem végeznek elegendő tesztet

Grafika: Tóth Róbert Jónás

Látható, hogy a halálesetek arányát tekintve viszont Magyarország már Ausztriánál is rosszabbul áll (ha a viszonyítási alap a hivatalosan ismert fertőzöttek száma). Olaszországig, Albániáig vagy Montenegróig kell mennünk ahhoz, hogy ennél kedvezőtlenebb rátát lássunk:

Grafika: Tóth Róbert Jónás

Az alábbi grafikon a fertőzöttek számának növekedését mutatja. Most azokban az országokban drámai a növekedés, ahol eleinte gyanúsan alacsony volt a fertőzöttek hivatalosan kommunikált száma, így például Törökországban és több balkáni államban.

Grafika: Tóth Róbert Jónás

Halálozási ráta ide vagy oda, a fertőzöttek százezer főre vetített számában még a sereghajtók közé tartozunk Európában. Természetesen itt is csak a hivatalosan ismert fertőzöttekkel lehet számolni. 

Grafika: Tóth Róbert Jónás

Magyarország nemcsak a halálozási, hanem a gyógyulási arányban is élen jár a régióban.

Grafika: Tóth Róbert Jónás
Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző öt újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: