Magyarországon a legmagasabb a koronavírus halálozási aránya a régióban

A Qubit a szabad és tájékozott magyar nyilvánosságért dolgozik. Segítsd a munkánkat!

Vasárnapról hétfőre 131-ről 167-re nőtt Magyarországon a hivatalosan bejelentett koronavírus-fertőzöttek száma, ez az előző napinál egy kicsivel nagyobb mértékű, 27,5 százalékos növekedés. Az Európai Unió járványügyi központja szerint hétfőre világszerte 338307-re nőtt a fertőzöttek száma, a haláleseteké pedig 14602-re.

Jelenleg Ukrajna az egyetlen ország a szomszédságban, ahol a magyarországinál is kevesebb a hatóságok által ismert fertőzött.

Grafika: Tóth Róbert Jónás

A fertőzöttek százezer főre vetített számában is csak Ukrajna marad Magyarország mögött a szomszédos országok közül, Lengyelországgal fej-fej mellett haladunk:

Grafika: Tóth Róbert Jónás

Ehhez képest továbbra is meglepő a magyarországi halálozások magas száma, amiben csak Ausztria áll rosszabbul. Továbbra is felmerül: a kiugró halálesetszám azt jelzi, hogy Magyarországon kevéssé lehetünk tisztában a vírus elterjedésének valódi mértékével, mivel nem végeznek elegendő tesztet

Grafika: Tóth Róbert Jónás

Látható, hogy a halálesetek arányát tekintve viszont Magyarország már Ausztriánál is rosszabbul áll (ha a viszonyítási alap a hivatalosan ismert fertőzöttek száma). Olaszországig, Albániáig vagy Montenegróig kell mennünk ahhoz, hogy ennél kedvezőtlenebb rátát lássunk:

Grafika: Tóth Róbert Jónás

Az alábbi grafikon a fertőzöttek számának növekedését mutatja. Most azokban az országokban drámai a növekedés, ahol eleinte gyanúsan alacsony volt a fertőzöttek hivatalosan kommunikált száma, így például Törökországban és több balkáni államban.

Grafika: Tóth Róbert Jónás

Halálozási ráta ide vagy oda, a fertőzöttek százezer főre vetített számában még a sereghajtók közé tartozunk Európában. Természetesen itt is csak a hivatalosan ismert fertőzöttekkel lehet számolni. 

Grafika: Tóth Róbert Jónás

Magyarország nemcsak a halálozási, hanem a gyógyulási arányban is élen jár a régióban.

Grafika: Tóth Róbert Jónás
A Qubit szerkesztősége azért dolgozik, hogy a magyar nyilvánosság hiteles, alapos és közérthető tudományos ismeretekhez jusson. Tesszük ezt politikamentesen, közszolgálati hevülettel, száznál több kutató és tudós bevonásával. Égető kérdések, dermesztő válságok és zavaros álhírek sűrűjében igyekszünk tartani a fáklyát immár havi bő hétszázezer olvasónknak. Cikkeink ingyen olvashatók, de nem ingyen készülnek. Segítsd a munkánkat!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: