A régióban Ausztria után Magyarországon haltak meg a legtöbben koronavírus-fertőzésben

2020.03.22. · tudomány

Szombatról vasárnapra 103-ról 131-re emelkedett a hivatalosan bejelentett magyarországi koronavírusos fertőzöttek száma. 

photo_camera Grafika: Tóth Róbert Jónás

Ez drasztikus, 27,18 százalékos növekedést jelent egyetlen nap alatt, miközben péntekről szombatra még 21,1 százalékos volt a növekedés, legalábbis a hivatalos adatok szerint. A mai adatokból számolt esetszám-emelkedésnél a régióban csak Szerbiában (39,26 százalék), Szlovákiában (29,93 százalék) és Bulgáriában (28,35 százalék) jelentettek nagyobb mértékű növekedést, míg például Olaszországban vasárnap 13,94 százalékkal volt több fertőzött, mint szombaton.

photo_camera Grafika: Tóth Róbert Jónás

Közvetlen szomszédainkat tekintve ugyanakkor Ukrajna kivételével most is nálunk jut 100 000 lakosra a legkevesebb hivatalosan bejelentett fertőzéses eset: nálunk 100 000 emberből 1,34, Ausztriában 34,28 fertőzött a hivatalos tájékoztatás szerint.

photo_camera Grafika: Tóth Róbert Jónás

Az összképet árnyalja, hogy a 9,77 millió lakosú Magyarországon mindeddig rendkívül kevés, mindössze 4443 tesztet végeztek el, míg a 8,8 milliós Ausztriában eddig ötször, a 11 milliós Csehországban négyszer, a 2 milliós Szlovéniában háromszor annyi mintát vizsgáltak, mint nálunk. 

photo_camera Grafika: Tóth Róbert Jónás

A járvány kezdete óta történt halálesetek számát tekintve Ausztria után a másodikak vagyunk a régióban: ott eddig 8-an, Magyarországon 6-an hunytak el vírusfertőzés miatt.

photo_camera Grafika: Tóth Róbert Jónás

Az adatok forrásai: koronavirus.gov.hu,  az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO),  Európai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (ECDC), Worldometer

Korábbi térképek és adatok:

Március 21., szombat

Március 20, péntek

Március 19, csütörtök

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás