Három gyerek meghalt koronavírus miatt az USA-ban, de a 18 év alattiak közül elenyészően kevesen kerülnek kórházba

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

Az amerikai járványügyi hatóság, a CDC hétfőn jelentést adott ki az amerikai koronavírus-fertőzöttekről a február 12-től április 2-ig terjedő időszakban, és az elemzés gyerekere vonatkozó részét a CNN külön ismertette. Április 7-én az Egyesült Államokban regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma közel 380 ezer, a halálesetek száma kevéssel 11 ezer alatt volt. 

A CDC adatai szerint a gyerekkorú COVID-19 betegek jellemzően csak enyhe tüneteket szenvednek el, de néhány súlyos esetről is érkezett jelentés, három gyerek pedig meghalt. A gyerekkorú páciensek az összes esetnek kevesebb mint 2 százalékát teszik ki az Egyesült Államokban.

A jelentésben 149760 COVID-19-esetet vizsgáltak, ebből csaknem az összes esetben tudható volt a beteg kora is: ebben a korpuszban a 18 év alattiak aránya 1,7 százalék volt, szám szerint 2572 eset.

A CDC megállapította, hogy „miközben gyerekek esetében a COVID-19-esetek többsége nem súlyos, a korcsoportban kórházi ápolást igénylő súlyos esetek is előfordultak. A közösségi távolságtartás és a megelőzés rutinszerű napi gyakorlatai minden korcsoportban létfontosságúak, mivel az enyhe tüneteket mutatók és a tünetmentes fertőzöttek valószínűleg nagy szerepet játszanak a járvány terjedésében” – írták. (Mint minden hasonló statisztikánál, itt is hangsúlyozni kell, hogy a hatóságok és tudományos műhelyek csak az ismert esetek számával tudnak kalkulálni, és a CDC előtt is ismeretlen maradhatott egy csomó tünetmentes, koronavírus-fertőzésen átesett gyerek.)

Az idei tavasz a New York-i Central parkbanFotó: VANESSA CARVALHO/Brazil Photo Press via AFP

A gyermekorvosi koronavírus-statisztikákban ritkábban fordult elő a köhögés és a láz, mint a felnőtt betegek esetén. Míg a gyerekek 73 százaléka lett lázas, köhögött, illetve szenvedett légszomjtól, addig a 18-64 éves korcsoportban 93 százaléknál fordultak elő az előbbi tünetek.

A kórházi kezelésre vonatkozó adatok sem álltak teljes körűen a CDC rendelkezésére: a gyerekeknél csak az esetek 29 százalékában volt elérhető ez az információ, míg a 18-64 éveseknél 31 százalékban. A kórházi kezelést is tartalmazó statisztikák szerint a COVID-19-ben szenvedő gyerekek 20 százalékánál, míg a 18-64 évesek 33 százalékánál kellett kórházba vinni a beteget.

Mindössze 345 gyerekesetnél derült ki, hogy kellett-e számolni valamilyen alapbetegséggel: ebből 80 esetnél fordult elő krónikus betegség, például tüdőbetegség vagy szív- és érrendszeri probléma. 

295 fiatalkorú páciens esetleírása tartalmazta mind a meglévő krónikus betegségre, mind pedig az esetleges kórházi felvételre vonatkozó adatokat: ezekből az derült ki, hogy 37 gyereket vittek kórházba koronavírus miatt (ebből hatan kerültek intenzív osztályra), és közülük 28 páciensnek volt krónikus betegsége.

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző hat újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: