Egy stanfordi vizsgálat szerint ötvenszer-nyolcvanszor több fertőzött lehet, mint a hivatalos számok

2020.04.18. · tudomány

Ötvenszer-nyolcvanszor elterjedtebb lehet a népességben a SARS-CoV-2, mint az eddigi teszteléseken alapuló hivatalos számok mutatják – erre jutott legalábbis egy preprint, azaz szakértő kutatók által még nem ellenőrzött tanulmány a Stanford Egyetemen. 

A pénteken közzétett kutatás 3330 kaliforniai mintáját vizsgálta, az alanyok mind a San Franciscótól délre található Santa Clara megyében élnek. Mint kiderült, a hivatalos számokhoz képest 50-80-szor többen lehetnek a fertőzöttek.

A kutatók szerint az ő elemzésük az első olyan nagyszabású munka, amely (látszólag) egészséges emberek tömeges antitestteszteléséből von le következtetéseket. A szerológiai gyorstesztek egy kevés vérből percek alatt ki tudják mutatni, hogy valaki átesett-e már a fertőzésen. Ha ezeket tömegesen végzik el egy-egy kisebb földrajzi területen, az sokat segíthet annak eldöntésében, hol, milyen intézkedésekkel, és milyen gyorsan szabad enyhíteni az elhúzódó és tetemes gazdasági kárt okozó járványügyi korlátozásokon.

„Az eredményekből következtetéseket lehet levonni arról, hogy hol tartunk a járványban” - fogalmazott Eran Bendavid orvos, a Stanford Egyetem egyetemi docense, a tanulmány vezető szerzője. A vizsgálat időpontjában Santa Clara megyében hivatalosan 1094 fertőzöttről és 50 COVID-19 miatti halálesetről tudtak. Az antitesttesztekből levont következtetés szerint azonban április elején 48 ezer és 81 ezer között lehetett a koronavírus-fertőzöttek valós száma a megyében, azaz ötvenes-nyolcvanas lehet a szorzó.

Ez nem jó hír, az viszont igen, hogy valós fertőzöttséggel számolva a COVID-19 halálozási rátája jóval alacsonyabb lehet a teljes népességben, mint korábban hitték. Kedden az Egyesült Államokban 4,1 százalék volt a halálozási ráta az ismert fertőzöttek száma alapján, a stanfordi kutatás szerint azonban csak 0,12-0,2 százalék lehet.

A tanulmány korlátai

A stanfordi eredményeket néhányan úgy értelmezték, hogy már közel a nyájimmunitás, a kutatás szerzői azonban óvnak az ilyen messzemenő következtetésektől, ahogy attól is, hogy a kutatásukra politikai intézkedéseket alapozzanak anélkül, hogy további vizsgálatokat és elemzéseket végeztetnének.

A tanulmány ugyanakkor megerősíti azt a nézetet, hogy sokkal több koronavírus-fertőzött lehet egy-egy populációban, mint amennyiről hivatalosan lehet tudni – mondta Arthur Reingold, a Kaliforniai Egyetem (Berkeley) epidemiológusa, aki nem vett részt ebben a tanulmányban. A szakember szerint a stanfordi kutatás arra biztosan nem utal, hogy a társadalmi elkülönítést előíró intézkedéseket egyhamar eltörölhetnék.

„Két okból nem működik az az elképzelés, hogy egy hasonló kutatás eredményeinek birtokában biztonságban visszatérhessünk a munkába: jelenleg még nem tudjuk, hogy az antitestek megvédenek-e az újabb fertőzéstől, és ha igen, mennyi ideig, illetve a népességnek még csak igen kis hányadánál alakultak ki antitestek“ – tette hozzá.

Még ha a stanfordi adatok alapján módosított fertőzési rátával számolnak is, akkor is csak a népesség 3 százaléka fertőződött meg a vírussal, 97 százalék tehát nem. A nyájimmunitás azonban 50 százalékos vagy annál nagyobb arányú gyógyult fertőzöttet igényel. További tisztázandó kérdés, hogy a Santa Clara megyére reprezentatív eredmények mennyire érvényesek a teljes amerikai lakosságra – írták a kutatás szerzői.

Egyikük, Jayanta Bhattacharya, a Stanford Egyetem oktatója abban viszont biztos, hogy országszerte hasonló kutatásokat kellene elvégezni. „Egészen egyértelmű, hogy a vírus prevalenciája egyes területeken sokkal nagyobb, mint máshol, és ha régiónként megismernénk a kórokozó előfordulási gyakoriságát, az nagyban segítené a politikai döntéshozatalt.”

További nagy mintás kutatások is folynak: az Országos Egészségügyi Intézet (NIH) tízezer embert tesztel, a Kaliforniai Egyetem (Berkeley) pedig ötezer egészséges önkéntes antitesttesztelésére készül.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás