Felszólították a belgákat, hogy heti kétszer egyenek sült krumplit

2020.04.28. · gazdaság

A sült krumpli hazájában, Belgiumban arra szólította fel a lakosságot a burgonyatermesztők szövetsége (Belgapom), hogy duplázzák meg a heti sültkrumpli-adagjukat, mert már nem tudnak mit kezdeni a felhalmozódott terménymennyiséggel.

A Belgapom közlése szerint a járvány okozta ellátási rendellenességek miatt körülbelül 750 ezer tonna burgonya vár a sorsára belga raktárakban. Belgiumban március közepe óta zárva vannak az elsődleges krumplifelvásárlónak számító éttermek, de a tavaszi és nyári fesztiválok lemondása is súlyosan érintette a burgonyatermesztőket. „Együnk mindannyian sült krumplit kétszer egy héten, a heti egy adag helyett!” – javasolta tehát Romain Cools, a szövetség főtitkára.

A nemzetközi kereskedelemben történt változások sem kedveztek Belgiumnak, a burgonyából készült termékek (például a fagyasztott sült krumpli) egyik legnagyobb globális exportőrének. Belgium a világ normális működése mellett évente 1,5 millió tonna burgonyát szállít több mint 100 országba.

Fagyasztott sült krumplit gyártó üzem a belgiumi Leuze-en-Hainaut-ban
photo_camera Fagyasztott sült krumplit gyártó üzem a belgiumi Leuze-en-Hainaut-ban Fotó: DIRK WAEM/Belga via AFP

Ha valakik jól jártak a belga krumpliválsággal, akkor azok a flamand élelmiszerbankok, amelyek így heti 25 tonna burgonyához jutnak hozzá, amit aztán a rászorulókhoz juttatnak el. „Így nem vész kárba a felhalmozódott burgonya egy része, és megmentjük a romlástól a kiváló minőségű élelmiszert, amiért a termelőink olyan keményen dolgoztak” – mondta a Brussels Timesnak Hilde Crevits flamand agrárminiszter.

Egy termelő arról is beszámolt a francia nyelvű belgiumi közmédiának, az RTBF-nek, hogy a burgonyafeldolgozó üzemek is kihasználják a kínálatban kialakult többletet, így azt csak nagyon alacsony áron tudják elpasszolni: „jó esetben, ha hajlandók többet felvásárolni, akkor tonnánként 15 eurót (valamivel több mint ötezer forintot) adnak érte, ami tízszer kevesebb a szerződésekben megállapított árnál.”

Egy másik termelő arról panaszkodott, hogy míg Hollandiában tonnánként 50 eurós segélyt nyújt az állam a termelőknek, addig Belgiumban semmilyen állami segítség nincs a láthatáron.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás