Megakadályozható-e egy újabb világjárvány klímavédelmi intézkedésekkel? Internetre költözik a CEU évadzáró rendezvénye

2020.04.28. · tudomány

A COVID-19-járvány miatt szerte a világon olyan határok zárultak be szinte egyik pillanatról a másikra, amelyeken évtizedekig háborítatlan volt az átmenő forgalom, de a tudás továbbra is határtalan maradt. A Közép-európai Egyetem (CEU) ismeretterjesztésnek és a tudás demokratizálásának dedikált sorozata, a Határtalan tudás legalábbis majdnem zavartalanul folytatódik tovább. A következő, járvány témájú eseményre április 30-án, csütörtökön 18 órától kerül sor. 

A közvetítést ezen a linken lehet majd követni. A rendezvénysorozat médiapartnere a Qubit.

A Határtalan tudás évadzárónak szánt eseménye ugyan csúszott néhány hetet, és a tematikát is átszervezték, valamint az előadók ezúttal nem a CEU Nádor utcai nagyelőadójában beszélnek majd az immár hagyományosan zsúfolásig telt nézőtér előtt. Az előadások az internetre költöznek, a téma pedig a járvány lesz. A világjárványhoz kapcsolódó témaköröket a CEU professzorai járják majd körül, ki-ki a saját tudományterületének a szemszögéből vizsgálva a pandémiát. Az előadások végén a kutatók az online térben beszélgetnek egymással, és a közönségnek is lesz lehetősége kérdéseket feltenni.

  • Megakadályozható-e egy újabb pandémiás hullám klímavédelmi intézkedésekkel? A kérdést Ürge-Vorsatz Diána fizikus, a CEU oktatója, a Nobel-békedíjas Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) mérsékléssel foglalkozó munkacsoportjának alelnöke járja majd körül. 
  • Mit mond a régészet a korábbi járványok terjedéséről? Ezt fejti majd ki bővebben Laszlovszky József régész, a visegrádi királyi központ kutatója, a CEU Kulturális Örökség Tanulmányok Tanszékének vezetője.
  • Mi lesz a hatása a karanténnak a gyerekekre? Ebben segíthet eligazodni Pléh Csaba kognitív tudós, Széchenyi-díjas magyar pszichológus és nyelvész, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökjelöltje, a CEU oktatója.
  • Használható-e a big data, a személyek adatainak nyomon követése a járvány megfékezésére? Ebbe enged betekintést Kertész János Széchenyi-díjas magyar fizikus, hálózatkutató, a CEU Hálózatkutatási Tanszékének vezetője, az MTA rendes tagja.

A Határtalan tudás előző rendezvényein a globális felmelegedésről és a klímakatasztrófa várható következményeiről, a siker szociológiájáról, a kisgyerekkori kognitív fejlődésről, régészeti rejtélyekről és a harmadik Buda váráról, a gazdasági világválságok természetrajzáról és . A korábbi eseményekről készült videofelvételek a CEU Youtube-csatornáján tekinthetők meg.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás
link Forrás