Megkezdődött a maszkos magyarérettségi, sportról vagy egészségügyről kell írniuk a diákoknak

2020.05.04. · majom

Az idei magyarérettségin a könyvek történetéről, az olvasásról és a kódexekről szóló szöveg alapján oldanak meg szövegértési feladatokat a diákok, tudta meg az Eduline. 

Érvelniük a sportról és a testnevelésről kell, ha azonban inkább írnának hivatalos levelet, azt egészségügyi problémákról kell megfogalmazniuk. A középszintű érettségi feladataira 4 órát kapnak a diákok. Az első rész megoldására 90 percük van, ebben egy 60 percre tervezett szövegértési és egy 30 percre tervezett szövegalkotási feladat van. A vizsgadolgozatokat a 90 perc leteltével a felügyelő tanár összegyűjti, ezután jön a második rész, amire 150 percük lesz.

A lapnak nyilatkozó szaktanár szerint idén „vizsgázóbarát” feladatokat kaptak az érettségizők, lesz elég idejük a megoldásra, mert a legtöbb kérdés szövegből visszakereshető információkra vonatkozik. A tanár szerint a diákok többsége valószínűleg a sportról szóló érvelést fogja választani, mert az könnyebb, mint hivatalos levelet írni egészségügyi témában.

photo_camera Érettségi a budapesti Szerb Antal Gimnáziumban Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Szokatlan körülmények

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint a középszintű magyar érettségit 68458-an, az emelt szintűt 2119-en írják a mai napon. A vizsga az eddig megszokotthoz képest egy órával később, 9 órakor kezdődött. Mindezt a járványügyi korlátozások indokolták, az intézkedés azt a célt szolgálta, hogy a diákok és a munkába járók ne egyszerre utazzanak a tömegközlekedési eszközökön. A kormányzati kommunikáció értelmében a vizsgázók egészségügyi védőfelszerelés címén maszkot és kézfertőtlenítőt kaptak, gumikesztyű csak a tanároknak járt. 

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár hétfő reggel azt mondta, hogy az érettségizőknek előkészített osztálytermekben legfeljebb tíz diák vizsgázik egy időben, azokban az iskolákban, ahol meg tudták oldani, ennél is kevesebben ülnek majd egy teremben. Maruzsa szerint az emberek félelme indokolatlan, mert az érettségik időpontját a járványügyi megfontolások alapján tűzték ki, az érettségi szervezői az államtitkár szerint nemcsak elkötelezetten, de bátran is álltak a feladathoz. 

Budapesten a BKK is igazodott a bátor helytállás irányelveihez: a mai naptól május 21-ig a megszokott tanítási időszakban érvényes menetrend szerint indított járatokat. A korábbi hetekhez képest kétszázzal több tömegközlekedési eszköz rója a budapesti utakat. 

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás