Az idős, asztmás és cukorbeteg férfiakra a legveszélyesebb az új koronavírus egy gigantikus vizsgálat szerint

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) február 1-je és április 25-e között 17,4 millió brit felnőtt – köztük az ország kórházaiban a SARS-CoV-2-fertőzés miatt elhunyt 5683 páciens – egészségügyi adatait elemezte. Az elemzők a COVID-19 rizikófaktorait keresték az esetleges alapbetegség, az életkor, a származás és az életkörülmények dimenzióiban. 

A preprint formában közzétett tanulmányt a brit egészségügyi ellátórendszer elektronikus adatainak anonimizált elemzésére létrehozott OpenSAFELY platform kutatói jegyzik. 

Az analízis szerint a COVID-19 halálozási kockázata az idős, asztmás és kezeletlen cukorbetegségben szenvedő, szegény, fekete, illetve ázsiai férfiak esetében volt a legmagasabb a vizsgált időszakban. A tanulmány szerzői ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy a származás és az anyagi helyzet összefüggéseinek pontos feltárására még további vizsgálatok szükségesek.

Az OpenSAFELY közleménye szerint már folynak a további elemzések, többek közt az alapellátásban rutinszerűen felírt gyógyszerek hatását is vizsgálják. De a platform segítségével már zajlik a COVID-19 terjedésének értékelése, továbbá az is, hogy milyen közvetett hatásai vannak a pandémiának az egészségügyi rendszerre, valamint hogy milyen következményekkel járnak a járványügyi kormányzati intézkedések. 

A Qubit szerkesztősége azért dolgozik, hogy a magyar nyilvánosság hiteles, alapos és közérthető tudományos ismeretekhez jusson. Tesszük ezt politikamentesen, közszolgálati hevülettel, száznál több kutató és tudós bevonásával. Égető kérdések, dermesztő válságok és zavaros álhírek sűrűjében igyekszünk tartani a fáklyát immár havi bő hétszázezer olvasónknak. Cikkeink ingyen olvashatók, de nem ingyen készülnek. Segítsd a munkánkat!

Korábbi kapcsolódó cikkeink: