A brit kormányt három éve figyelmeztették, hogy az ellátórendszere nem bírna el egy világjárványt

2020.04.19. · tudomány

A brit kormányt eddig is támadták a koronavírus-világjárvánnyal kapcsolatos intézkedésekkel való késlekedése miatt, hiszen valószínűleg a felkészületlenség számlájára írható, hogy jelenleg Nagy-Britanniában van a negyedik legtöbb aktív fertőzött (az USA, Olaszország és Spanyolország után), ráadásul a legtöbb fertőzést regisztrált országok közül csak olyanok végeztek kevesebb tesztet népességarányosan, mint Irán, Brazília vagy India – még a különutas Svédországban is többet tesztelnek.

A brit kormányt egy Nervtag (az „Új és Feltörekvő Légúti Vírusfenyegetések Tanácsadói Csoportja” angol rövidítése) nevű szakértői közösség látja el járványügyi tanácsokkal, amely 2017 júniusában tájékoztatta a vezető politikusokat egy előző évi szimuláció eredményeiről. Az Exercise Cygnus nevű háromnapos gyakorlat részleteiről keveset tudni, azon kívül, hogy nemzeti, régiós és helyi kormányzati szervek részvételével zajlott 2016 októberében, és vészjósló megállapításokat tett a brit járványügyi felkészültséggel kapcsolatban.

„A Cygnus-jelentésből kiderült, hogy nem állunk készen egy világjárványra. Hiba volt, hogy nem jelentettük meg. Ha nem akartunk tanulni belőle, akkor mi értelme volt az egésznek?” – mondta a Guardiannek Phillip Lee, aki orvosi végzettsége mellett 2016 és 2018 között az igazságügyi miniszter helyetteseként foglalt helyet a kormányban.

A brit egészségügyi szolgálat (NHS) orvosai, ápolói nemzeti hősökké váltak, pedig elkerülhető lett volna a nagyobb baj
photo_camera A brit egészségügyi szolgálat (NHS) orvosai, ápolói nemzeti hősökké váltak, pedig elkerülhető lett volna a nagyobb baj Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP

A jelentésben szerepelt például egy „influenza-világjárványra kialakított operatív koncepció” szükségessége, ami biztosítja a koordinációt a pandémiában érintett szervezetek komplex hálózata között. A dokumentum kiemelte továbbá, hogy jobban meg kell vizsgálni, hogyan reagálna a nyilvánosság egy súlyos járvány idején hozott intézkedésekre, ugyanis a szimulációt csak egy elképzelt lakossági reakcióra építették – a Guardian szerint kormányzati körökben meglepődtek, milyen készséggel fogadták a kijárási korlátozásokat a britek.

A jelentés legfontosabb pontja arra ösztönözte a kormányt, hogy erősítse meg az erőforrások szervezését megnövekedett betegforgalom esetén, vagyis például készüljön arra, hogy amennyiben helyi szinten kezelhetetlenné válik a helyzet, akkor azt regionális szinten kell megoldani – különösképpen a többlethalálozás, a szociális ellátás és a brit egészségügyi szolgálat, az NHS kapacitása tekintetében.

„Szeretném feltenni a kérdést Matt Hancock egészségügyi miniszternek és a kabinetben felelős Michael Gove-nak, hogy mikor olvasták a kiadatlan Cygnus-jelentést, és annak áttanulmányozása után miért nem növelték a tesztelési, védőfelszerelési és lélegeztetőgép-kapacitást januárban” – mondta Lee, aki szerint a jelentésben foglaltak betartása mellett nem lett volna szükség a most látott pánikdöntésekre (például szükségkórházak elkapkodott építésére), és megelőzhető lett volna a nagyobb egészségügyi krízis.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás