Ritka paradicsom-tájfajtákat hoztak ki a génbankból, és te is megveheted őket

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

A paradicsom-tájfajták az ipari termelés miatt szorultak ki a kínálatból az utóbbi évtizedekben. A kifejezetten a fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) kutatói azzal a céllal vizsgálták ezeket éveken át, hogy a legízletesebbeket, legalkalmazkodóbbakat újra közkinccsé tegyék. 

2016-ig összesen 35 paradicsom tájfajtát teszteltek az ÖMKi munkatársai 28 együttműködő gazdaságban.

Az ÖMKi sajtóközleménye szerint május közepétől a ceglédi, a tolnai, a máriapócsi és a gyöngyösi fajták öko palántái országszerte – korlátozott mennyiségben – a Lidl áruházakban, előrendelés alapján pedig négy budapesti átvételi ponton is elérhetők lesznek.

Ahány táj, annyi paradicsomFotó: Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet

„Valódi gasztronómiai ínyencségekről van szó, amelyeket eddig jóformán csak a génbankok tartottak fenn. A máriapócsi a kóstolók eredménye szerint is kenterbe veri a bolti koktélparadicsomokat, a gyöngyösi egyedi módon hozza a paprika alakú, hosszúkás változatok összetett ízvilágát, a tolnai a Magyar Gasztronómia Egyesület tagjainak kóstolásán a nagy szemű, húsos fajták közül a legjobb helyezést érte el, a ceglédi pedig ropogós, édes ízével, sárga termésével mediterrán hangulatot teremt” – idézi a közlemény Takács Bencét, az ÖMKi tájfajta paradicsom projektjének felelősét. 

Budapesten a Szerelmes levél pékség, a XXIII. kerületi Panelpék, a VIII. kerületi Szatyorbolt, a XIV. kerületi Zuglói Kenyér Közösség üzleteiben lehet – online előrendelés alapján – május 18-tól palántákhoz jutni. Országszerte ebben az évben is a Lidl áruházak forgalmazzák az ÖMKi palántáit május 14-től a készlet erejéig.

A tájfajta palántákat termelő Gyöngyszem Biogazdaság vezetője, Gyöngy Fruzsina pedig az ÖMKi YouTube-csatornáján elérhető oktatóvideóban a paradicsom nevelésével kapcsolatban oszt meg számos tudnivalót. 

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző hat újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Kapcsolódó korábbi cikkeink: