Ritka paradicsom-tájfajtákat hoztak ki a génbankból, és te is megveheted őket

2020.05.13. · gazdaság

A paradicsom-tájfajták az ipari termelés miatt szorultak ki a kínálatból az utóbbi évtizedekben. A kifejezetten a fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) kutatói azzal a céllal vizsgálták ezeket éveken át, hogy a legízletesebbeket, legalkalmazkodóbbakat újra közkinccsé tegyék. 

2016-ig összesen 35 paradicsom tájfajtát teszteltek az ÖMKi munkatársai 28 együttműködő gazdaságban.

Az ÖMKi sajtóközleménye szerint május közepétől a ceglédi, a tolnai, a máriapócsi és a gyöngyösi fajták öko palántái országszerte – korlátozott mennyiségben – a Lidl áruházakban, előrendelés alapján pedig négy budapesti átvételi ponton is elérhetők lesznek.

Ahány táj, annyi paradicsom
photo_camera Ahány táj, annyi paradicsom Fotó: Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet

„Valódi gasztronómiai ínyencségekről van szó, amelyeket eddig jóformán csak a génbankok tartottak fenn. A máriapócsi a kóstolók eredménye szerint is kenterbe veri a bolti koktélparadicsomokat, a gyöngyösi egyedi módon hozza a paprika alakú, hosszúkás változatok összetett ízvilágát, a tolnai a Magyar Gasztronómia Egyesület tagjainak kóstolásán a nagy szemű, húsos fajták közül a legjobb helyezést érte el, a ceglédi pedig ropogós, édes ízével, sárga termésével mediterrán hangulatot teremt” – idézi a közlemény Takács Bencét, az ÖMKi tájfajta paradicsom projektjének felelősét. 

Budapesten a Szerelmes levél pékség, a XXIII. kerületi Panelpék, a VIII. kerületi Szatyorbolt, a XIV. kerületi Zuglói Kenyér Közösség üzleteiben lehet – online előrendelés alapján – május 18-tól palántákhoz jutni. Országszerte ebben az évben is a Lidl áruházak forgalmazzák az ÖMKi palántáit május 14-től a készlet erejéig.

A tájfajta palántákat termelő Gyöngyszem Biogazdaság vezetője, Gyöngy Fruzsina pedig az ÖMKi YouTube-csatornáján elérhető oktatóvideóban a paradicsom nevelésével kapcsolatban oszt meg számos tudnivalót. 

Kapcsolódó korábbi cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás