Ritka paradicsom-tájfajtákat hoztak ki a génbankból, és te is megveheted őket
A paradicsom-tájfajták az ipari termelés miatt szorultak ki a kínálatból az utóbbi évtizedekben. A kifejezetten a fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) kutatói azzal a céllal vizsgálták ezeket éveken át, hogy a legízletesebbeket, legalkalmazkodóbbakat újra közkinccsé tegyék.
2016-ig összesen 35 paradicsom tájfajtát teszteltek az ÖMKi munkatársai 28 együttműködő gazdaságban.
Az ÖMKi sajtóközleménye szerint május közepétől a ceglédi, a tolnai, a máriapócsi és a gyöngyösi fajták öko palántái országszerte – korlátozott mennyiségben – a Lidl áruházakban, előrendelés alapján pedig négy budapesti átvételi ponton is elérhetők lesznek.
„Valódi gasztronómiai ínyencségekről van szó, amelyeket eddig jóformán csak a génbankok tartottak fenn. A máriapócsi a kóstolók eredménye szerint is kenterbe veri a bolti koktélparadicsomokat, a gyöngyösi egyedi módon hozza a paprika alakú, hosszúkás változatok összetett ízvilágát, a tolnai a Magyar Gasztronómia Egyesület tagjainak kóstolásán a nagy szemű, húsos fajták közül a legjobb helyezést érte el, a ceglédi pedig ropogós, édes ízével, sárga termésével mediterrán hangulatot teremt” – idézi a közlemény Takács Bencét, az ÖMKi tájfajta paradicsom projektjének felelősét.
Budapesten a Szerelmes levél pékség, a XXIII. kerületi Panelpék, a VIII. kerületi Szatyorbolt, a XIV. kerületi Zuglói Kenyér Közösség üzleteiben lehet – online előrendelés alapján – május 18-tól palántákhoz jutni. Országszerte ebben az évben is a Lidl áruházak forgalmazzák az ÖMKi palántáit május 14-től a készlet erejéig.
A tájfajta palántákat termelő Gyöngyszem Biogazdaság vezetője, Gyöngy Fruzsina pedig az ÖMKi YouTube-csatornáján elérhető oktatóvideóban a paradicsom nevelésével kapcsolatban oszt meg számos tudnivalót.
Kapcsolódó korábbi cikkeink:
A pánikvásárlás és a napszámoshiány akadályozza leginkább az élelmiszer-ellátást
A magyar mezőgazdaság és az élelmiszeripar nem állt le, de azonnali problémát okozott a pánikvásárlás. Hosszabb távon a hazai élelmiszerfeldolgozás fejlesztése jelenthet megoldást a Szent István Egyetem élelmiszermérnökének elemzése szerint.
Magyar sikerzöldség köhögésre, reumára, húsvétra: a tüneményes torma története
A sokáig jobbára orvosságként kezelt torma gyökerei messzire vezetnek: központi szerepet tölt be a húsvéti asztalon, a zsidó gasztronómiában és egyes közép-európai népszokásokban is. A gyökérről sokan úgy vélik, hogy a mai Magyarország területéről indult világhódító útjára, nem csoda, hogy Európában valódi tormanagyhatalomnak számítunk.
Andy Warhol kedvenc konzervje mutánsból készült
A Campbell ikonikus paradicsomleves-konzervjéhez újfajta paradicsomot kísérleteztek ki. Sokat vártak tőle, nem sikerült, a génkutatók pedig azt vizsgálják, hogy mi lehetett a kudarc oka.