A személyzet és a berendezések terjesztették a vírust az eddigi legátfogóbb kórházi COVID-elemzés szerint

Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

Március 9-én a dél-afrikai Durbanban található Szent Ágoston kórház sürgősségi osztályára került egy COVID-19 tüneteket produkáló beteg. Nyolc héttel később a kórházban ápoltak közül 39-en, a kórházi személyzet tagjai közül pedig 80-an (a teljes létszám 5 százaléka) fertőződtek meg a SARS-CoV-2 vírussal, 15-en pedig elhunytak a betegség következtében. Az utóbbi a KwaZulu-Natal tartományban regisztrált halálesetek felét jelentette.

A KwaZulu-Natal-i Egyetem kutatói május 22-én 37 oldalas, rendkívül részletes nyilvános jelentésben számoltak be a járványügyi nyomozásról – adta hírül hétfőn a Science. A COVID-19 kórházi kitörésének eddigi legátfogóbb elemzése szerint az összes fertőzés egyetlen személyre vezethető vissza, a betegek elvétve fertőztek meg más betegeket, a vírust az egészségügyi személyzet és az orvosi berendezések terjesztették.

Az utóbbira utal, hogy a kórházi gócpontban szekvenált 18 vírusgenom egyetlen közös forrásra mutatva szinte azonos volt, míg az ugyanakkor a város más részein vett minták más genetikai tulajdonságot mutattak.   

Fertőtlenítő brigád a dél-afrikai Durbanban 2020. április 1-énFotó: MLUNGISI MBELE/AFP

„A Szent Ágoston kórház személyzetének tagjai anélkül is terjesztették a kórokozót betegről betegre és osztályról osztályra, hogy maguk megfertőződtek volna. A SARS-CoV-2 vírus a megosztott eszközök, vagyis hőmérők, vérnyomásmérő mandzsetták és sztetoszkópok felületén keresztül is fertőzhetett” – mondta a Science-nek Richard Lessells, az elemzést végző kutatócsoport vezetője. Hozzátette, a járványügyi nyomozás során cseppfertőzéses átvitelre ugyanakkor nem találtak  bizonyítékot. 

A legapróbb részletekre is kiterjedő, a fertőzöttek kórelőzményétől a kórházon belüli logisztikán át az épületkomplexum szellőzéséig minden lehetőséget figyelembe vevő elemző munka közben a dél-afrikai stáb kidolgozta a védekezési módszereket is, amelyeket még a tanulmány publikálása előtti hetekben bevezettek a kórházi protokollba. 

Az analízis nyilvánossá tételének is az volt az alapvető szándéka, hogy mindenütt a világon tanulhassanak azokból a korántsem alapvető hibákból, amelyek 15 elkerülhető halálesethez vezettek.

Járvány, klímaváltozás, forradalmak – mindez csak három dermesztő arca annak a felbolydult világnak, ami ránk vár. Lesz még neki jó pár. Ha teheted, segítsd a munkánkat, mi megháláljuk a bizalmadat, és ebben a nagy zavarodottságban hitelesen, alaposan és közérthetően magyarázzuk el, hogy a legégetőbb kérdésekre milyen válaszokat adnak a sárgolyó legnagyobb elméi. Maradj velünk. Támogatom a Qubit szerkesztőségét!

Korábbi kapcsolódó cikkeink: