Las Vegas most szellemváros, és talán sosem lesz olyan, mint volt

2020.05.28. · gazdaság

Az MGM Resorts szerdán bejelentette, hogy négy kaszinóhotelét újranyitja Las Vegasban.

Június 4-től a vendégek újra megszállhatnak a Bellagióban, a New York-New Yorkban, az MGM Grand Las Vegas, valamint a The Signature nevű szállodákban.

photo_camera Fotó: BRIDGET BENNETT/AFP

Az alkalmazottakat a testhőmérsékletük ellenőrzésével és tesztekkel folyamatosan szűrni fogják koronavírusra – ígéri a cég.

A város megköveteli továbbá, hogy a szórakozóhelyek eleinte korlátozott vendégkapacitással és asztalszámmal nyissanak újra, és új fertőzések esetén elvárja a szigorú kontaktkutatást.

photo_camera A Las Vegas Strip május 27-én, éjfél után. Március 17-e óta minden zárva van. Fotó: MARIO TAMA/AFP

Steve Sisolak, Nevada kormányzója az óvintézkedéseket méltatva egyenesen úgy fogalmazott: „Las Vegasnál biztonságosabb helyet nem is találhatna az ember”.

photo_camera Fotó: MARIO TAMA/AFP

A sivatagi kaszinóváros az elmúlt több mint két hónapban valódi szellemvárossá vált, miután a játéktermeknek, bároknak és szállodáknak be kellett zárniuk.

photo_camera Fotó: MARIO TAMA/AFP

A város munkaerejének több mint negyede, 27,9 százaléka regisztrált munkanélküliként május közepéig. Igaz, ez passzol Steven Mnuchin pénzügyminiszter értékeléséhez, amely szerint minden negyedik amerikai veszítette el a munkáját a járvány következményeként.

photo_camera Fotó: MARIO TAMA/AFP

Las Vegasban csaknem az összes kaszinóban dolgozó alkalmazott állástalan lett, helyzetükön csak az javított, hogy a hatvanezer tagot számláló szakszervezetük különféle kedvező lelépési csomagokat igyekezett kialkudni nekik, egészségbiztosítást tartott fenn a számukra, és segített a munkanélküli-regisztrációkban.

photo_camera Fotó: MARIO TAMA/AFP

Las Vegasnak amúgy is majdnem tíz évbe telt, hogy leküzdje a 2008-as válság hatásait, idén februárban már igen jól pörgött az üzlet: a nevadai munkanélküliség 4 százalék alatti volt. Sisolak március közepén rendelkezett a nem létfontosságú szolgáltatást nyújtó cégek bezárásáról a koronavírus-járvány miatt, egy héttel később a tíz fő fölötti gyülekezéseket is betiltotta.

photo_camera Fotó: MARIO TAMA/AFP

„Hozzászoktam már a szökőkutak, az autótülkölés, a folyamatosan ünneplő és bulizó tömeg hangjához, most pedig olyan csönd van” – panaszolta a New York Timesnak Lorena Peril, a Luxor szálló börleszk show-jának állandó szereplője, aki jobb híján pickup terepjárójának platójáról rendezett road show-kat szerte a városban az elmúlt hetekben.

photo_camera Fotó: MARIO TAMA/AFP

Közgazdászok arra számítanak, hogy az országban hamarosan sok állás újra elérhetővé válik a vendéglátásban, de a COVID-19 után és közepette kialakuló új norma, a turizmus várható átalakulása beláthatatlan ideig veszélyezteti a szektort.

photo_camera Fotó: Ethan Miller/AFP

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás