Minden tizedik kereső korú házaspár jövedelem nélkül maradt az USA-ban

Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

A COVID-19-világjárvány óriási pusztítást végzett az amerikai munkaerőpiacon: már március végén rekordszámú, 3,3 millió munkanélküli regisztrált egy hét alatt az USA-ban, pedig még a 2008-2009-es válság legrosszabb heteiben is csak 750 ezerig nőtt ez a szám. Azt azt követő hetekben pedig még ez a rekord is többször megdőlt a járvány miatt elrendelt korlátozások és bezárások következtében.

A februárban még 3,5 százalékos munkanélküliség így áprilisra csaknem 15 százalékra kúszott az Egyesült Államokban, a legtöbben az alacsony keresetűek és a nők közül veszítették el a munkájukat.

A Quartz szerdán arról írt, hogy az egekbe szökött azoknak a házaspároknak az aránya, akik közül mindkét fél elveszítette az állását, így a család jövedelem nélkül maradt. Az Egyesült Államok Munkaügyi Statisztikai Hivatala szerint áprilisban elérte a 11 százalékot ezeknek a pároknak az aránya – annyi megkötéssel, hogy az adatok azokra a párokra vonatkoznak, akik közül legalább az egyik tag 25-54 éves.

A havi munkanélküliségi adatok 1976-ig elérhetők, és az elmúlt 44 évben egyik áprilisban sem érte el a 11 százalékot a semmi ágára került párok aránya. Messze nem: az érték az előző gazdasági válságban érte el a maximumot, 7 százalékot.

Azoknak a pároknak az aránya a vizsgált korcsoportban, ahol az egyik fél állástalan (ez amúgy még ma is gyakori amerikai családmodell), a tavaly áprilisi 32 százalékról 2020. áprilisra 38 százalékra nőtt. 

Tavaly ilyenkor még a párok 63 százalékára volt jellemző, hogy mindkét fél dolgozott, ma ez az arány csak 51 százalék – ilyen alacsony érték utoljára 1982-ben fordult elő. Csakhogy akkor még 24 százalékpontos különbség volt a férfiak és a nők munkavállalásának valószínűsége között, ma pedig csak 11. 

Járvány, klímaváltozás, forradalmak – mindez csak három dermesztő arca annak a felbolydult világnak, ami ránk vár. Lesz még neki jó pár. Ha teheted, segítsd a munkánkat, mi megháláljuk a bizalmadat, és ebben a nagy zavarodottságban hitelesen, alaposan és közérthetően magyarázzuk el, hogy a legégetőbb kérdésekre milyen válaszokat adnak a sárgolyó legnagyobb elméi. Maradj velünk. Támogatom a Qubit szerkesztőségét!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: