Invazív meztelencsigák Magyarországon – a lakosság segítségét kérik biológusok

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

A citizen science (közösségi vagy házi tudomány) jegyében egy invazív faj magyarországi elterjedtségének felmérésében kér lakossági segítséget két magyar biológus. 

Turóci Ágnes biológus és Páll-Gergely Barna zoológus, nemzetközi hírű csigakutató felhíva a ritka, de városi környezetben nyári esők után fel-felbukkanó nagy termetű, sárgás-zöldes pincelakó meztelencsigáról (Limacus flavus) szól. Mint Facebook-bejegyzésükben írják, a főváros budai részén begyűjtött példányokról boncolásuk után kiderült, hogy azok egy másik faj, a foltos meztelencsiga (Limacus maculatus) egyedei voltak. 

„Felmerült a kérdés, hogy az összes pincelakó meztelencsiga-adat rossz határozás eredménye-e. Ezért a Mátra Múzeum gyűjteményi anyagát is átnéztük, és a következő a helyzet: a pincelakó meztelencsiga országszerte elterjedtnek látszik, míg a foltos meztelencsiga csak Budáról ismert jelenleg. Hogy felmérjük, hogy a két faj jelenleg mennyire terjedt el, szükségünk lenne élő példányokra Budapestről, illetve az ország más tájairól is. Ha láttok nagy termetű, sárgás-zöldes, barna foltos meztelencsigát, legyetek kedvesek eltenni egy befőttesüvegbe (vagy hasonlóba), a többi logisztikát pedig megbeszéljük privátban”.

A pincelakó meztelencsiga (Limacus flavus)Fotó: Páll-Gergely Barna

Turóci és Páll-Gergely szerint  egyébként mindkét faj a Kaukázus térségében őshonos, és „nagyon úgy tűnik, hogy Európába onnan települtek be az elmúlt évtizedekben”.

A kutatók a fenti Facebook-posztban várják a megfigyeléseket.

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző hat újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Kapcsolódó korábbi cikkeink: