Invazív meztelencsigák Magyarországon – a lakosság segítségét kérik biológusok

2020.06.08. · tudomány

A citizen science (közösségi vagy házi tudomány) jegyében egy invazív faj magyarországi elterjedtségének felmérésében kér lakossági segítséget két magyar biológus.

Turóci Ágnes biológus és Páll-Gergely Barna zoológus, nemzetközi hírű csigakutató felhíva a ritka, de városi környezetben nyári esők után fel-felbukkanó nagy termetű, sárgás-zöldes pincelakó meztelencsigáról (Limacus flavus) szól. Mint Facebook-bejegyzésükben írják, a főváros budai részén begyűjtött példányokról boncolásuk után kiderült, hogy azok egy másik faj, a foltos meztelencsiga (Limacus maculatus) egyedei voltak.

„Felmerült a kérdés, hogy az összes pincelakó meztelencsiga-adat rossz határozás eredménye-e. Ezért a Mátra Múzeum gyűjteményi anyagát is átnéztük, és a következő a helyzet: a pincelakó meztelencsiga országszerte elterjedtnek látszik, míg a foltos meztelencsiga csak Budáról ismert jelenleg. Hogy felmérjük, hogy a két faj jelenleg mennyire terjedt el, szükségünk lenne élő példányokra Budapestről, illetve az ország más tájairól is. Ha láttok nagy termetű, sárgás-zöldes, barna foltos meztelencsigát, legyetek kedvesek eltenni egy befőttesüvegbe (vagy hasonlóba), a többi logisztikát pedig megbeszéljük privátban”.

A pincelakó meztelencsiga (Limacus flavus)
photo_camera A pincelakó meztelencsiga (Limacus flavus) Fotó: Páll-Gergely Barna

Turóci és Páll-Gergely szerint egyébként mindkét faj a Kaukázus térségében őshonos, és „nagyon úgy tűnik, hogy Európába onnan települtek be az elmúlt évtizedekben”.

link Forrás

A kutatók a fenti Facebook-posztban várják a megfigyeléseket.

Kapcsolódó korábbi cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás