Invazív meztelencsigák Magyarországon – a lakosság segítségét kérik biológusok

A Qubit a szabad és tájékozott magyar nyilvánosságért dolgozik. Segítsd a munkánkat!

A citizen science (közösségi vagy házi tudomány) jegyében egy invazív faj magyarországi elterjedtségének felmérésében kér lakossági segítséget két magyar biológus. 

Turóci Ágnes biológus és Páll-Gergely Barna zoológus, nemzetközi hírű csigakutató felhíva a ritka, de városi környezetben nyári esők után fel-felbukkanó nagy termetű, sárgás-zöldes pincelakó meztelencsigáról (Limacus flavus) szól. Mint Facebook-bejegyzésükben írják, a főváros budai részén begyűjtött példányokról boncolásuk után kiderült, hogy azok egy másik faj, a foltos meztelencsiga (Limacus maculatus) egyedei voltak. 

„Felmerült a kérdés, hogy az összes pincelakó meztelencsiga-adat rossz határozás eredménye-e. Ezért a Mátra Múzeum gyűjteményi anyagát is átnéztük, és a következő a helyzet: a pincelakó meztelencsiga országszerte elterjedtnek látszik, míg a foltos meztelencsiga csak Budáról ismert jelenleg. Hogy felmérjük, hogy a két faj jelenleg mennyire terjedt el, szükségünk lenne élő példányokra Budapestről, illetve az ország más tájairól is. Ha láttok nagy termetű, sárgás-zöldes, barna foltos meztelencsigát, legyetek kedvesek eltenni egy befőttesüvegbe (vagy hasonlóba), a többi logisztikát pedig megbeszéljük privátban”.

A pincelakó meztelencsiga (Limacus flavus)Fotó: Páll-Gergely Barna

Turóci és Páll-Gergely szerint  egyébként mindkét faj a Kaukázus térségében őshonos, és „nagyon úgy tűnik, hogy Európába onnan települtek be az elmúlt évtizedekben”.

A kutatók a fenti Facebook-posztban várják a megfigyeléseket.

A Qubit szerkesztősége azért dolgozik, hogy a magyar nyilvánosság hiteles, alapos és közérthető tudományos ismeretekhez jusson. Tesszük ezt politikamentesen, közszolgálati hevülettel, száznál több kutató és tudós bevonásával. Égető kérdések, dermesztő válságok és zavaros álhírek sűrűjében igyekszünk tartani a fáklyát immár havi bő hétszázezer olvasónknak. Cikkeink ingyen olvashatók, de nem ingyen készülnek. Segítsd a munkánkat!

Kapcsolódó korábbi cikkeink: