A Nature is csatlakozik a rasszizmus elleni természettudományos sztrájkhoz

2020.06.10. · tudomány

Szerkesztőségi nyilatkozatban tette közzé szerdán a Nature című tudományos folyóirat, hogy csatlakozik a Black Lives Matter antirasszista törekvéseit támogató természettudományos mozgalomhoz. Ezért késleltetik az online lap aktuális számának megjelentetését, és az így nyert napot azzal töltik, hogy kitalálják, hogyan lehet fellépni a tudományos világban és a STEM (azaz a természettudományos, technológiai, mérnöki és matematikai) területeken megnyilvánuló, feketéket sújtó rasszizmus ellen.

A #ShutDownSTEM, #ShutDownAcademia és #Strike4BlackLives hashtageken futó kezdeményezést a STEM területen működő tudósok és szervezetek indították el, és keddig több mint ötezren csatlakoztak, magánszemélyek és intézmények egyaránt. Ők az akció keretében egy időre szüneteltetik szokásos tevékenységüket, hogy a rasszizmus felszámolására koncentráljanak.

„Ahogy korábban írtuk, a Nature a rasszizmus minden formáját elutasítja. Elismerjük, hogy a Nature is azok közé a fehér intézmények közé tartozik, amelyek felelősek a kutatásban és az ösztöndíjazásban megnyilvánuló elfogultságért, és hogy keményebben kell dolgoznunk, hogy megszüntessük ezt az igazságtalanságot, és felerősítsük a kiközösítettek hangját” – írja a Nature a mai közleményben. Ennek megfelelően június 10-én a következőket teszik:

  • Elhalasztják az online szám megjelenését június 10-ről 11-re.
  • Szinte kizárólag csak a fekete kutatók támogatásáról szóló tartalmakon fognak dolgozni. (Az egyetlen kivételt egy a COVID-19-világjárványról szóló anyag jelenti.)
  • Megbeszéléseket szerveznek, ahol megvitatják, hogyan lehetne a Nature-t, a tudományos életet és a STEM területeket megtisztítani a rasszizmustól, valamint hatékonyabban támogatni a tudományos élet fekete szereplőit.
  • Időt szánnak arra, hogy képezzék magukat a STEM területeken megnyilvánuló rasszizmus formáiról és a lehetséges megoldásokról.

A Nature köszöni a támogatást ezen a napon, és reméli, hogy mások is csatlakoznak hozzá.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás