120 millió éve kétlábú krokodilok járták Dél-Koreát

2020.06.12. · tudomány

Kiváló állapotú, nagyjából 120 millió éves krokodillábnyomokra bukkantak Dél-Koreában, amelyek arról árulkodnak, hogy egykor három méter hosszú, két lábon járó krokodilok járták a környéket. A lelet azért is jelentős, mert az ősi krokodilok mai rokonaikhoz hasonlóan négy lábon jártak, a hasonló korú leletek között pedig jobbára macskányi méretű állatok maradványaira találtak rá, jóval kisebbekre, mint a koreai fosszíliák.

A nyomok között nem található mellső lábnyom, az állat pedig nem a krokodilok szokásos terpeszkedő járásával mozgott, hanem szorosan egymás mellé rakosgatta a lábait, ilyet korábban csak Koreában és Spanyolországban találtak a kutatók, de ezek a nyomok jóval kisebbek voltak, mint a frissen előkerült lelet: az előbbi esetben 2-8 cm-es lábhosszúságot mértek, az utóbbiban pedig a legnagyobb 9 centis volt, míg a mostaniak 18-24 centiméter között mozogtak.

Nem lábujjhegyen jártak

Anthony Romilio, a Queenslandi Egyetem paleontológusa szerint a nyomokat nem hagyhatták hátra dinoszauruszok, mert azok másként jártak, mint a krokodilok. A krokodilok teli talppal lépnek a földre, és a sarkukra nehezednek (így tettek már 130 millió éve is), míg a dinoszauruszok a madarakhoz hasonlóan lábujjhegyen járnak, és nem hagynak saroknyomot.

photo_camera Az árulkodó nyomok Fotó: Romilio et al, Nature (CC)

Romilio szerint az állatok nyomai kiváló minőségben maradtak fenn a megkövesedett sárban, ezek alapján pedig arra következtet, hogy nagyjából az emberéhez hasonló lábbal rendelkeztek, igaz, nem voltak olyan magasak, mint az ember. A kutatók korábban már találtak hasonló nyomokat a közelben, de azokat az erózió annyira károsította, hogy nem lehetett megállapítani, hogy krokodilok vagy pteroszauruszok hagyták-e maguk után. Ezek ugyan sokban különböztek egymástól, de hasonlóan hosszúkás, vékony lábnyomot hagytak maguk után, a mostani lelet alapján azonban feltételezhető, hogy a korábbi nyomok is ősi krokodiloktól származnak.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás