Ólomtartalmú homeopátiás injekciókra figyelmeztet az amerikai gyógyszerfelügyelet

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

Az Egyesült Államok Gyógyszerészeti és Élelmiszer-biztonsági Hivatala, az FDA szerdán négy amerikai cég termékeivel kapcsolatban adott ki figyelmeztetést, a hivatal szerint ugyanis ezek a homeopátiás készítmények visszafordíthatatlan károsodást okozhatnak a fogyasztóiknak. Az FDA többek között ólmot, higanyt, sztrichnint és nadragulyát is talált a vizsgált készítményekben, amelyek közül többet homeopátiás injekcióként hirdettek.

Donald Ashley, az FDA gyógyszerészeti igazgatója szerint a hivatal egyik homeopátiás készítmény termék használatát sem javasolja, a most vizsgált szerek azonban közvetlenül a véráramba juttatva különösen veszélyesek lehetnek. Ashley szerint további problémát okoz, hogy a homeopátiás szerek minőség-ellenőrzése sem megbízható, sem az FDA, sem más kormányhivatal nem képes garantálni, hogy nem tartalmaznak káros anyagokat.

További gondot okozhat, hogy egyes készítményeket a gyártók olyan súlyos betegségek ellen ajánlják, mint a tuberkulózis vagy a hepatitisz, ezek pedig megfelelő kezelés nélkül visszafordíthatatlan egészségkárosodáshoz vezethetnek.

A nadragulyával már voltak bajok

Beth Mole mikrobiológus, az Ars Technica újságírója szerint a közvélemény gyakran ártalmatlannak tekinti a homeopátiás készítményeket, hiszen a legtöbb esetben jóformán csak vízről van szó, de az utóbbi időkben több eset is rávilágított arra, hogy ezek a szerek veszélyesek is lehetnek. 2016-ban egy fogzást könnyítő homeopátiás krémben találtak nagyobb mennyiségű nadragulyát (Atropa belladonna), a szert 10 csecsemő halálával hozták összefüggésbe, és további 400 betegedett meg tőle. A készítmény gyártója szerint a krém a határértéken belül tartalmazott csak nadragulyát, az FDA gyógyszerészeti szakértője szerint viszont két év alatti gyermekek esetében már a minimális mennyiség is gondot okozhat. 

Az FDA mostani figyelmeztetése szerint aggasztó, hogy az egyik kifogásolt készítmény sztrichnint tartalmaz, amelyet különben rágcsálóirtásra használnak, illetve a hivatal az egyik cég esetében azt is kifogásolta, hogy nem garantálják az általuk forgalmazott szerek sterilitását.

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző öt újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: