Már a Tesla a legértékesebb autópiaci szereplő

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

Éppen tíz évvel azután, hogy a Tesla bevonult a részvénypiacra, Elon Musk elektromos autós cége átvette a vezetést a legmagasabb piaci értékkel bíró autógyártók listáján. Ehhez az kellett, hogy az elmúlt egy évben körülbelül megötszörözze részvényei értékét: míg tavaly ilyenkor 230 dollár körül mozgott a részvények ára, 2020. július 1-én 1100 dollár fölött jegyezték a Tesla-részvényeket. Ezzel a piaci kapitalizációja 205 milliárd dollárra ugrott.

Az első helyet a Toyotától vette át, amely a világ második legtermékenyebb autógyártójaként hiába pumpál ki magából évente nagyjából 10 millió kocsit, június elseje óta közel 500 jennel esett a részvényárfolyama, egészen 6656 jenig, így a teljes piaci kapitalizációja 200 milliárd dollár körüli értékre csökkent.

A Toyota részvényeinek ára kora február, vagyis a koronavírus-válság miatti intézkedések, gyárbezárások óta több mint 12 százalékkal csökkent.

A Toyota és a Tesla részvényárfolyamának alakulása az elmúlt 12 hónapbanForrás: Google Finance

A piaci érték azonban nem veszi figyelembe a különböző adósságokat, amely alapján a Toyota vállalati értéke 284, a Tesláé 207 milliárd dollár körül mozog – írja a Financial Times (FT). A Tesla-részvények alakulását sok elemző értetlenül nézi, hiszen annak ellenére szökken az egekbe az értékük, hogy a profitot alig generáló cég idén mindössze 500 ezer körüli darabszámban gyártott autókat.

Bár Musk májusban még arról írt a Twitteren, hogy az akkor 755 dolláron álló részvények ára túl magas, az autószektorban totálisan idegen, de még a techszektorban is ritka mértékű emelkedés azóta sem állt meg.

A Tesla gyára a kaliforniai FremontbanFotó: JUSTIN SULLIVAN/AFP

Az FT kiemeli, hogy decemberben a Morgan Stanley egyik elemzője, az autógyártó cégeket hírhedten túlértékelő Adam Jones három forgatókönyvet vetített előre a Teslának 2020-ra: az egyik szerint a részvények ára 50 százalékos emelkedéssel 500 dollárok menetelnek, a második szerint 25 százalékos csökkenéssel 250 dollárra esnek, a harmadik szerint pedig 97 százalékkal bezuhan, és 10 dollár körül áll meg.

Tehát még az egyik legoptimistább elemző legoptimistább jóslatát is sikerült több mint kétszeresen túlszárnyalni.

Magyarországon nincs még egy olyan újság, mint a Qubit. De ahhoz, hogy továbbra is lehessen, arra kérjük kedves olvasóinkat, hogy támogassátok erőfeszítéseinket egyszeri vagy rendszeres adománnyal, és járuljatok hozzá, hogy a Qubit még alaposabb, még hitelesebb, még tudományosabb tudjon lenni.
Támogasd a Qubit munkáját – nekünk minden segítség számít!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: