Már a Tesla a legértékesebb autópiaci szereplő

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

Éppen tíz évvel azután, hogy a Tesla bevonult a részvénypiacra, Elon Musk elektromos autós cége átvette a vezetést a legmagasabb piaci értékkel bíró autógyártók listáján. Ehhez az kellett, hogy az elmúlt egy évben körülbelül megötszörözze részvényei értékét: míg tavaly ilyenkor 230 dollár körül mozgott a részvények ára, 2020. július 1-én 1100 dollár fölött jegyezték a Tesla-részvényeket. Ezzel a piaci kapitalizációja 205 milliárd dollárra ugrott.

Az első helyet a Toyotától vette át, amely a világ második legtermékenyebb autógyártójaként hiába pumpál ki magából évente nagyjából 10 millió kocsit, június elseje óta közel 500 jennel esett a részvényárfolyama, egészen 6656 jenig, így a teljes piaci kapitalizációja 200 milliárd dollár körüli értékre csökkent.

A Toyota részvényeinek ára kora február, vagyis a koronavírus-válság miatti intézkedések, gyárbezárások óta több mint 12 százalékkal csökkent.

A Toyota és a Tesla részvényárfolyamának alakulása az elmúlt 12 hónapbanForrás: Google Finance

A piaci érték azonban nem veszi figyelembe a különböző adósságokat, amely alapján a Toyota vállalati értéke 284, a Tesláé 207 milliárd dollár körül mozog – írja a Financial Times (FT). A Tesla-részvények alakulását sok elemző értetlenül nézi, hiszen annak ellenére szökken az egekbe az értékük, hogy a profitot alig generáló cég idén mindössze 500 ezer körüli darabszámban gyártott autókat.

Bár Musk májusban még arról írt a Twitteren, hogy az akkor 755 dolláron álló részvények ára túl magas, az autószektorban totálisan idegen, de még a techszektorban is ritka mértékű emelkedés azóta sem állt meg.

A Tesla gyára a kaliforniai FremontbanFotó: JUSTIN SULLIVAN/AFP

Az FT kiemeli, hogy decemberben a Morgan Stanley egyik elemzője, az autógyártó cégeket hírhedten túlértékelő Adam Jones három forgatókönyvet vetített előre a Teslának 2020-ra: az egyik szerint a részvények ára 50 százalékos emelkedéssel 500 dollárok menetelnek, a második szerint 25 százalékos csökkenéssel 250 dollárra esnek, a harmadik szerint pedig 97 százalékkal bezuhan, és 10 dollár körül áll meg.

Tehát még az egyik legoptimistább elemző legoptimistább jóslatát is sikerült több mint kétszeresen túlszárnyalni.

A Qubit szerkesztősége azért dolgozik, hogy a magyar nyilvánosság hiteles, alapos és közérthető tudományos ismeretekhez jusson. Tesszük ezt politikamentesen, közszolgálati hevülettel, száznál több kutató és tudós bevonásával. Égető kérdések, dermesztő válságok és zavaros álhírek sűrűjében igyekszünk tartani a fáklyát immár havi bő hétszázezer olvasónknak. Cikkeink ingyen olvashatók, de nem ingyen készülnek. Segítsd a munkánkat!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: