Aki vörös fénybe néz, megelőzheti a korral járó látásromlást

2020.07.02. · tudomány

Ha az ember néhány percig vörös fénybe néz, azzal jelentősen csökkenthető az idősödéssel járó látásromlás, állítják a University College London (UCL) szemészeti intézetének kutatói. Amennyiben az első kísérlet eredményeit sikerült nagyobb körben is megismételniük, akkor a jövőben egy könnyen hozzáférhető házi látásjavító terápiát építhetnek erre a felfedezésre.

A Journals of Gerontology nevű folyóiratban megjelent tanulmány szerint a vörös fény stimulálja a retinában található, a sejtek energiaellátásáért felelős mitokondriumok egészségét, így az védelmet nyújt az olyan, a természetes öregedéssel járó folyamatok ellen, amelyek rontják a szem fényérzékelő és színeket megkülönböztető funkcióit.

A szem nem szokott hozzá, hogy az ember túléli a 40-et

Az elméletet tesztelő kísérletet 12 női és 12 férfi alanyon végezték el, akik 28 és 72 éves kor közöttiek voltak. Mindegyiküknek egy kis elemlámpába kellett nézniük naponta három percig, két héten keresztül: a lámpa 670 nanométeres hullámhosszú vörös fényt bocsátott ki, amely a látható spektrum végén, de még a láthatatlan infravörös hullámhossz előtt helyezkedik el.

photo_camera Ezt a lámpát használták a kísérletben Fotó: Shinhmar et al. 2020

A vörös fény a retina fényérzékeny csapjaira és pálcikáira is jó hatással volt – a csapok a nappali látásért felelős fotoreceptorok, míg a sokkal nagyobb számban előforduló pálcikák azok a retinasejtek, amelyek abban segítenek, hogy kisebb természetes fény mellett is lásson az ember.

A csapok működését vizsgáló kontrasztos színérzékelő teszten a 24 alany átlagosan 14 százalékos javulást ért el két hét alatt, de csak a 40 fölötti résztvevők tekintetében 20 százalékos volt a javulás. A pálcikák működését úgy mérték a kutatók, hogy alacsony fény mellett ismertettek fel különböző tárgyakat a kísérlet alanyaival, és bár a fiatalabbak esetében nem érzékeltek különösebb változást, a 40 fölöttiek esetében ezen a területen is jelentős javulásról számoltak be. Ennek okát a vezető kutató, az idegtudós Glen Jeffery szerint könnyű megfejteni:

„A retina gyorsabban öregszik, mint bármelyik másik szerv a testünkben. Evolúciós szempontból nézve az ember gyakorlatilag sosem élt tovább 40 évnél.”

Bár fiatalabbaknál is előfordulhatnak, negyven év fölött megnő az olyan szembetegségek kockázata, mint a szürkehályog, a diabéteszes retinopátia, a glaukóma (vagy zöldhályog) vagy az időskori makuladegeneráció. Ezek egy része kezelhető, ha időben észreveszik, de gyakran a tünetek megjelenése előtt kialakulnak – ezért hangsúlyozzák a néhány évenkénti szemvizsgálat fontosságát. A szembetegségek megelőzéséért antioxidánsokban gazdag étrenddel, valamint a megfelelő vércukorszint, testsúly és vérnyomás tartásával is tenni lehet a szakértők szerint.

photo_camera Fotó: Pixabay

Lassabban a lézerekkel

A kutatók hangsúlyozzák, hogy azért ne kezdjen el most mindenki lézerrel világítani a saját szemeibe, ugyanis a vörös fény pontos hullámhosszának megállapítása után az amerikai gyógyszerfelügyeleti hatóságnak (FDA) is engedélyeznie kell a házi látásjavító fényterápiát, amit csak orvos javaslatára lehet majd a megfelelő körülmények között elkezdeni.

A kutatást olyan állatkísérletekre alapozták, amelyek során ecetmuslicákban és egerekben mutattak ki mitokondriális javulást vörös fény hatására. Az embereken elvégzett kísérlet során azonban nem alkalmaztak kontrollcsoportot, ráadásul a résztvevők alacsony száma miatt nem is vonható le általános következtetés, így azt a UCL szemész kutatói is elismerik, hogy további kísérletekre, nagyobb körben végzett kutatásokra lesz szükség, hogy valóban bizonyítást nyerjen az elméletük.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás