Rejtély a botswanai elefántok tömeges pusztulása

2020.07.06. · tudomány

135 ezer egyeddel Botswanában él az afrikai elefántok legnagyobb populációja. Az elmúlt két hónapban tömegesen pusztulnak az állatok az afrikai országban, május óta közel 400 tetemet találtak az Okavango-deltában. Bár már tavaly több mint száz példány pusztult el az országban egy lépfenejárvány miatt, a botswanai kormány elsődleges vizsgálatai az idei esetben kizárták a Bacillus anthracis okozta anthrax lehetőségét.

Szemtanúk arról számoltak be, hogy az állatok furcsán viselkednek, körbe-körbe járnak, aztán orral előre felbukva elpusztulnak, ezért a szakértők valamilyen idegrendszeri károsodásra gyanakodnak. Az ország vadvédelmi hivatalának munkatársai július első napjaiban mintákat gyűjtöttek be a tetemekből, a teszteredmények azonban csak hetek múlva várhatóak.

„Annak ellenére, hogy az illegális elefántcsont-kereskedelem évente közel 20 ezer állat életét követeli, valószínűtlen, hogy a botswanai példányokkal orvvadászok végeztek. Az agyarak sértetlenek és sebzés nyomát sem lehet felfedezni a tetemeket ábrázoló fényképeken” – írja Vicky Boult, a Readengi Egyetem természetvédelmi biológusa a Conservation folyóiratban.

Elefánt teteme a botswanai Okavango-deltában július 3-án
photo_camera Elefánt teteme a botswanai Okavango-deltában július 3-án Fotó: -/AFP

A brit biológus szerint a mérgezés már valószínűbb, néhány évvel ezelőtt a zimbabwei elefántok százai pusztultak el, miután az ültetvényeiket féltő helyiek ciánnal mérgezték meg az vízlelőhelyeket. csakhogy, így Boult, amennyiben ez történt volna, más állatok is tömegével pusztulnának, holott erről most szó sincs.

A szárazság, az extrém aszály is esélyes kiváltó ok lehetne. 2009-ben például 400 elefánt hullott el gyors egymásután Kenyában Amboseli közelében, a helyi populáció negyede. Igen ám, de az aszály a nagyon fiatal és az idős egyedeket tizedeli meg általában, Botswanában azonban nem válogatott a halál, mindenféle korosztályú tetemet találtak. Ráadásul az elmúlt hónapokban jelentős esőzések voltak a térségben, extrém szárazságnak nyoma sincs.

Boult szerint a COVID-19 világjárvány felveti annak lehetőségét, hogy eddig ismeretlen, a fajok között terjedő kórokozó pusztítja az elefántokat az afrikai országban, de a rendelkezésre álló információk alapján még felelőtlenség volna bármit is kijelenteni a kiváltó okról vagy okokról. A vizsgálatokat azonban muszáj lesz felgyorsítani ahhoz, hogy az egyre fogyatkozó állomány ne szenvedjen még nagyobb veszteséget.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás