A kínai uralom lenullázza az internetet is Hongkongban

2020.07.08. · TECH

Egy hét telt el azóta, hogy Kína életbe léptette a drasztikus nemzetbiztonsági törvényt Hongkongban, de a félig autonóm városállam lakói számára az internet máris csak nyomokban emlékeztet a korábbira – írta az MIT Techology Review.

Ez a törvény az első, amely arra hatalmazza fel a kínai hatóságokat, hogy Hongkongban járjanak el. Emellett Peking felülbírálhatja a helyi jogszabályokat, és a törvény egy sor új, homályosan megfogalmazott bűncselekménnyel egészíti ki az eddigieket: például ezentúl illegális a kínai kormány elleni gyűlöletre buzdítani, jelentsen ez bármit is.

A hatóságok a kiberbiztonság területén is megkapták a diktatúrákra jellemző felhatalmazásokat: a hongkongi rendőrök

  • parancs és meghatalmazás nélkül kutathatnak át digitális eszközöket;
  • kényszeríthetnek webszolgáltatókat tartalmak eltávolítására, illetve blokkolására;
  • foglalhatnak le elektronikus adatokat;
  • a bíróság felügyelete nélkül vethetnek alá megfigyelésnek gyanúsítottakat.

Azok a cégek, amelyek nem tartják be a kínai internetszabályozást meghonosító rendelkezéseket, és ellenállnak, 4 millió forintig terjedő összegű pénzbüntetésre, alkalmazottaik pedig fél évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak.

A kínai nagy tűzfal mögött

Hongkong ezzel lényegében bekerült a kínai „nagy tűzfal” mögé, amely a legtöbb külföldi internetes eszköz és mobilapplikáció blokkolásával sikeresen valósítja meg az internetcenzúrát és a kommunikáció szoros kontrollját. A külföldi techcégek csak abban az esetben szolgáltathatnak Kínában, ha együttműködőek.

A Facebook, a Twitter, a Google, a Microsoft, a Zoom és a WhatsApp nem veti alá magát Hongkongban a kínai állam rendeleteinek, és nem ad át adatokat a hatóságoknak. Kedden a TikTok is bejelentette, hogy kivonul Hongkongból, az Apple pedig egyelőre „értékeli a helyzetet”.

photo_camera Július 1-jén rohamrendőrök lila zászlóval figyelmeztetik egy betiltott tüntetés résztvevőit, hogy amit tesznek, keményen büntethető. Fotó: EyePress News via AFP

A techcégek nagy dilemmája, hogy ha teljesítik a kínai kommunista párt óhajait, nyugati felhasználóik és alkalmazottaik tiltakozására, bojkottjára számíthatnak, ha viszont nem, akkor minimálisan sem vethetik meg a lábukat a világ legnagyobb online piacán – amelyet máris hazai cégek uralnak, így Kína nem sokat veszítene a kivonulásukkal. Az Apple viszont, amelynek a 2019-es pénzügyi évben 44 milliárd dollárnyi bevétele keletkezett a kínai piacon, érthetően habozik.

Azokat a techcégeket, amelyek ellenállnak, nagy valószínűséggel blokkolni fogják Hongkongban, és Kínában is megrendül a pozíciójuk, már amennyiben volt valamennyi. Tavaly ősszel a Business Insider gyűjtötte össze azokat a nagy amrikai techcégeket a Google-től a Wikipedián át a SoundCloudig, amelyeket részben vagy egészében, időszakos vagy állandó jelleggel blokkoltak Kínában.

Időközben a végpontok közötti titkosítással nagyobb biztonságot ígérő üzenetküldő applikáció, a Signal vált Hongkongban a legtöbbször letöltött mobilapplikációvá az Apple Store-ban és a Google platformján egyaránt. A nonprofit cég által működtetett Signal ugyancsak megtagadta, hogy felhasználók adatait adja ki az új törvény értelmében, igaz – tették hozzá –, nincs is mit átadniuk.

link Forrás

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás