Orwellt és a vallásos könyveket Mao versei helyettesítik a kínai iskolák könyvtárában

Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

Ahogy Kínában újranyitottak az iskolák a koronavírus-járvány sikeres kezelése után, az intézmények egyből tisztogatásba kezdtek a könyvtárakban: a politikailag inkorrektnek vélt könyvek lekerültek a polcokról, miután Hszi Csin-ping elnök egyértelművé tette, hogy hazafias, ideológiailag tiszta gyerekeket szeretne látni az iskolákban.

Az oktatási minisztérium tavaly októberben rendelte el az általános és középiskolákban az „illegális”, valamint „helytelen” könyvek cenzúráját, és a Reuters felmérése szerint mára a szárazföldi Kína 33 tartományából 30-ban el is végezték a piszkos munkát.

A kínai cenzúra Hszi vezetése alatt eddig is egyre erősödött, de elemzők szerint az 1970-es évek óta nem volt ilyen méretű országos tisztogatás a könyvtárakban. De amíg a kulturális forradalom során fiatalok égettek nyilvánosan könyveket, addig a mai cenzúra sokkal katonásabb: a felülről jövő utasítások szerint az iskolák csoportokba rendezik a tanárokat, akik végrehajtják a nem kívánatos könyvek eltávolítását.

Az 1984 is áldozatául esett a modern tisztogatásnakFotó: AARON TAM / AFP

Pontos könyvlistát azonban nem adott a minisztérium az intézményeknek, az illegális könyvek definícióját úgy határozták meg, mint azok, amelyek „veszélyeztetik az ország egységét, szuverenitását vagy területét; zavarják a társadalom rendjét és veszélyeztetik a társadalmi stabilitást; sértik a Párt irányelveit és politikáját, bemocskolják a Párt, valamint a nemzet vezetőinek és hőseinek nevét.” Továbbá helytelen könyvnek számítanak azok, amelyek „nem felelnek meg a szocialista alapelveknek; deviáns világnézeteket és értékeket mutatnak be” vagy épp „vallási doktrínákat és kánonokat hirdetnek.”

Egy vidéki iskola tanára a Reutersnek elmondta, a könyvtáruk polcairól lekerültek a kereszténységgel és buddhizmussal kapcsolatos könyvek; a lianhuanhua nevű népszerű tradicionális képregények; valamint George Orwell két legismertebb regénye, a totalitárius rendszereket kritizáló 1984 és Állatfarm is.

A névtelenül nyilatkozó tanár elmondása szerint április végén vezényelték be őket átkutatni a könyvtárat, és elvégezni a tisztogatást – a munka hét napon keresztül, napi 5-6 órás turnusokban zajlott. A több ezer könyv átlapozgatása után körülbelül száztól szabadultak meg a minisztériumi útmutatás alapján.

Micimackóék örülhetnekFotó: Jose Lopes Amaral/NurPhoto via AFP

A kiválasztott könyveket egyelőre helyileg tárolják, a tanárok nem tudnak arról, mi lesz a sorsuk. Az viszont biztos, hogy a helyükre érkező könyveket egy 422 oldalas listáról válogathatják majd ki az iskolák. A javaslatok között Hszi Csin-ping új kommunista kiáltványa, Mao Ce-tung verseskötetei vagy éppen a Micimackó is megtalálható – utóbbi azért érdekes, mert Micimackó képmását folyamatos online cenzúra éri, mivel a kormánnyal nem szimpatizáló fiatalok szerint nagy a hasonlóság Hszi és a mesefigura között.

Járvány, klímaváltozás, forradalmak – mindez csak három dermesztő arca annak a felbolydult világnak, ami ránk vár. Lesz még neki jó pár. Ha teheted, segítsd a munkánkat, mi megháláljuk a bizalmadat, és ebben a nagy zavarodottságban hitelesen, alaposan és közérthetően magyarázzuk el, hogy a legégetőbb kérdésekre milyen válaszokat adnak a sárgolyó legnagyobb elméi. Maradj velünk. Támogatom a Qubit szerkesztőségét!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: