Feltalálták a lakásba való zajvédőt, amihez még az ablakot sem kell becsukni

2020.07.13. · TECH

Szingapúri kutatóknak olyan eszközt sikerült kidolgozniuk, amely egy csapásra megoldaná a nagyvárosi lakossági zajproblémák jó részét. A múlt héten a Scientific Reportsban leírt technológia ugyanis, akárcsak egy gigantikus fülvédő, képes semlegesíteni a kintről beszűrődő zavaró zajokat a lakásban – anélkül, hogy a rendszeresen utcai ordítozás zajára elalvó, illetve ütvefúróra ébredő személynek be kellene csuknia az ablakot.

Az ablakra szerelendő rendszer működés közben 10 decibellel csökkenti az ott beáramló hangok erősségét. A technológiát a szingapúri Nanyang Műszaki Egyetemen kifejlesztő tudósok egyike, Bhan Lam azt mondta, a kicsi, de zajos Szingapúrban felnőve nagyon is motivált volt ennek a találmánynak a megalkotásában.

A Nisimura Masaharu nevéhez fűződő alapötletből született prototípus egyelőre még nem felel meg a praktikus lakossági céloknak, de világosan kijelöli az irányt, amerre a városi zajártalmakat csökkenteni hivatott technológiák fejlődhetnek.

A kutatók lényegében a hangsemlegesítő fejhallgatók technikai alapelveit ültették át egy egész szobára. Az ablak mentén 24 apró hangszórót helyeztek el, ezek olyan hanghullámokat bocsátanak ki, amelyek összhangban vannak a bejövő lármával, és – legalábbis részben – semlegesítik azt.

Az Anti-Noise Control Window-nak keresztelt rendszer része még egy külső mikrofon is, amely fogja a zavaró hang hullámait. Ennek jeleit egy számítógépes vezérlő dolgozza fel, amely kiszámolja, milyen frekvenciájú hang semlegesíti a zajforrást. A rendszer ezt az információt az ablakkeretben elhelyezett hangszórók felé továbbítja, azok pedig lejátsszák a megfelelő „anti-hanghullámot”, amely semlegesíti a bejövő ricsaj hullámait. És máris kialakul a csaknem néma csend.

photo_camera Fotó: YouTube/Rajamanickam Antonimuthu

Lam szerint a szobában ülve az embernek olyan érzése lehet, mintha bekapcsolna egy zajsemlegesítő fejhallgatót.

link Forrás

A találmány korlátai

A rendszer tehát a hanghullámok frekvenciáihoz igazodik, és a prototípusnál az optimális tartomány 300-1000 hertz között van, a találmány az ebbe a tartományba eső állandó zajokat tompítja sikeresen. Sajnos az emberi hallás teljes spektrumát (20-20 ezer hertz) ez nem igazán fedi le, ahogy az emberi beszédét sem, ezért egyelőre nem az Anti-Noise Control Window fogja megoldani az airbnb-zés és a bulinegyedek okozta lakossági problémákat. Lamék következő feladata tehát a hangos beszélgetések semlegesítésére is alkalmassá tenni a rendszert.

A találmány további korlátja, hogy egyelőre nem képes neutralizálni a szórványos zajokat, csak az ismétlődőket, így az autótülkölés, a petárdázás vagy a boltok rácsainak hajnali felrántása ugyanúgy behallatszik.

Az optimális frekvenciatartomány bővítését nehezíti a hangszórók méretezése. Nagyobb hangfalakra lenne szükség, hogy az alacsonyabb frekvenciájú hangok is semlegesíthetővé váljanak, miközben az sem árt, ha az ablakot ki lehet nyitni, illetve ki lehet rajta látni. Az egyik lehetőség, hogy nagyobb ablakokat tervezzenek a házakra, a másik pedig, hogy kikísérletezzék, hogyan lehet apró hangszórókkal is elérni a kívánt hatást.

A 24 darab ötcentis hangszóróból álló készlet ellen már így is az az egyik fő kifogás, hogy ronda. De ha ez a berendezés képes például a felszálló repülőgépek zaját semlegesíteni, megbocsáthatók a gyenge pontjai.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás