Könnyebben megy a nyelvtanulás, ha áramot vezetnek az agyadba

2020.08.10. · TECH

Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint jelentős sikereket lehet elérni a tanulásban egy fülhallgatóhoz hasonlító apró szerkezettel, amely gyenge elektromos impulzusokkal ingerli a bolygóideget. Az eljárás fájdalommentes, a felhasználó észre sem veszi az impulzusokat, de a kutatók szerint azok, akiken kipróbálták a stimulációt, 13 százalékkal jobban teljesítettek a nyelvtanulásban, egyes mandarin szavakat pedig kétszer olyan gyorsan voltak képesek elsajátítani, mint stimuláció nélkül.

A kísérletben azt vizsgálták, hogy az egyébként kínaiul eredetileg nem beszélő amerikaiak milyen sikerrel képesek megtanulni mandarinul. Ezt a nyelvet tartják az egyik legnehezebbnek az angol anyanyelvűek számára, sőt, a felnőttek számára magát a nyelvtanulást is a tanulás egyik legnehezebb formájának tartják.

A helyzetet tovább nehezíti, hogy a mandarin tonális nyelv, vagyis a jelentés alakulásában szerepet játszik az egyes hangok hangmagassága is. Ezekről a nyelvekről korábban már kiderült, hogy beszélőik között magasabb arányban találhatóak olyanok, akik rendelkeznek abszolút hallással, de pont a hangmagasság szerepe miatt az indoeurópai vagy finnugor nyelveket beszélők viszont különösen nehezen képesek megtanulni őket.

Gyorsíthatja a rehabilitációt

A kísérlet résztvevői az impulzusok után könnyebben meg tudták különböztetni a különböző jelentésű (és hangmagasságú) szavakat, a hatás pedig maradandónak bizonyult, a készülék kikapcsolása után is sikeresebben értették meg a mandarin szavakat, mint a kontrollcsoport.

Fernando llanos, a Pittsburghi Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője szerint az eljárást a jövőben a nyelvtanuláson kívül más területeken is hasznosíthatják majd. Matthew Leonard, a Kaliforniai Egyetem (San Francisco) neurológusa szerint már az eddigi eredmények is sokat ígérőek: azzal, ha 13-15 százalékkal eredményesebb a nyelvtanulás az eszköz használatával, könnyebb lehet ösztönözni az embereket idegen nyelvek elsajátítására.

Az új eljárás nem invazív, viszonylag olcsó, és a kutatók szerint teljesen biztonságos, így abban bíznak, hogy a jövőben már területeken is hasznot hajthat. Bharath Chandrasekaran, a kutatást végző Sound Brain Lab vezetője szerint a szerkezet különösen hasznos lehet a sztrókból felépülők számára, mert jelentősen meggyorsíthatja a regenerációt, de más agysérülések után is hozzájárulhat a rehabilitáció sikeréhez.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás