Így szedik a robotok a paradicsomot Kaliforniában

2020.08.13. · TECH

A COVID-19-világjárvány hónapokkal, ha nem évekkel gyorsította fel a robotok és a mesterséges intelligencia alkalmazását olyan területeken is, ahol néhány éve ez még nehezen volt elképzelhető. Az okok elég egyértelműek: a robotok nem esnek ki betegség miatt, nem terjesztenek fertőzéseket, mint az emberek, akiket munkaerőként kiváltanak.

Egy bostoni startup, a Root AI most jókora tőkeinjekciót kapott terménybetakarító robotjai fejlesztésére: a héten bejelentették, hogy 7,2 millió dollárt invesztált a cégbe a First Round Capital és az Outsiders Fund több befektetője, ezzel a startup tőkéje 9,5 millió dollárra nőtt.

Nem a bostoni startup az egyetlen, amely betakarító robotokat fejleszt, mivel olyan szektorról van szó, amely állandó munkaerőhiánnyal küzd, viszont nagy nyereséggel kecsegtet. A Root AI Virgo nevű robotját az különbözteti meg a többitől, hogy képes alkalmazkodni: míg a legtöbb robot egy terményre specializálódott, a Virgo ügyessége és lágy fogói lehetővé teszik, hogy különböző növények termését arassa le. A következőképpen:

link Forrás

Az első kereskedelmi változatok a paradicsomszüretelésre koncentrálnak majd, későbbi szoftverfrissítések segítségével pedig más növényekkel is elboldogul majd a robot – mondta Josh Lessing vezérigazgató a TechCrunchnak.

A Root AI robotjai, bár igen csekély mennyiségben, már a való világban is tevékenykednek. Két egységet állítottak fel kaliforniai földeken, és még ebben az évben további robotok szállítását tervezik amerikai és kanadai gazdaságokba, hogy tartsák a lépést a koronavírus-világjárvány miatt növekvő kereslettel.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás