50 új bolygót talált egy planétavadász algoritmus

Az amerikai űrhivatal, a NASA exobolygó-kereső TESS műholdjának és a 2018-ban nyugdíjazott Kepler űrtávcsövének felvételeit elemző gépi tanulásos algoritmus 50 olyan új bolygót azonosított, amelyek korábban nem kerültek fel az exoplanéták listájára – jelentette be a Warwicki Egyetem és a londoni Alan Turing Intézet közös kutatócsoportja a brit Királyi Csillagászati Közlönyben megjelent tanulmányban.

Az algoritmus által a TESS valid, illetve a Kepler hamis pozitív eredményeinek összevetésével és kielemzésével talált félszáz új, bolygóként azonosított objektumot. A gépi tanulásos algoritmus a planéták csillagainak fényességváltozásait elemezve jutott erre az eredményre.

A kutatók szerint az eljárás a csillagászok munkáját segíti azzal, hogy kiszűri a fals pozitív, illetve negatív eredményeket, ezzel optimalizálja a bolygóvadászat aprólékos munkáját. Az algoritmus statisztikai valószínűségeket is figyelembe vesz, és ha kevesebb, mint 1 százalék az esély arra, hogy egy jelölt hamis pozitív, akkor azt bolygónak tekinti.

photo_camera Exobolygók fantáziarajza Fotó: MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRA/Science Photo Library via AFP

Korábbi kapcsolódó cikkeink: