Feltalálták az interaktív papírt, amit az ujjak keltenek életre

2020.09.02. · TECH

Az indianai Purdue Egyetem mérnökeinek olyan nyomtatási módszert sikerült kifejleszteniük, amelynek segítségével interaktívvá tehetnek bármilyen papír- és kartonlapot, írja a Gizmodo.

Először erősen fluorizált molekulákkal vonják be a papírt, amitől por- olaj- és víztaszítóvá válik, és a több rétegben az anyagra nyomtatott áramkörök sem kenődnek szét. Ezt követően ezek a triboelektromos, vagyis két felület érintkezésével és szétválásával elektromossá váló területek már külső energiaforrás nélkül képessé válnak a Bluetooth alapú kommunikációra – írták a mérnökök a Nano Energy című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban. Vagyis a tudósok képesek a papírból olyan felületet képezni, amelyik az ujjak odaérintésével válik elektromossá.

A mérnökök több videót is közzétettek, hogy bemutassák, hogyan működik a technológia. Az elsőn az látható, ahogy a korábban említett, erősen fluorizált molekulát tartalmazó anyaggal bevont papírra nyomtatott számokat megnyomva azok megjelennek egy laptop képernyőjén, amelynek deaktiválták a billentyűzetét.

link Forrás

A másodikon pedig az, ahogy a mérnökök gyakorlatilag zenelejátszóvá alakítottak egy papírlapot hangosító sávval, előre- és hátratekerés vagy éppen némítás funkciókkal.

link Forrás

Ramses Martinez, a Purdue Egyetem Ipari Mérnöki Iskolájának adjunktusa és a tanulmány társszerzője az egyetem közleményében azt mondta, el tudják képzelni, hogy a jövőben élelmiszerek okos csomagolására vagy a csomagok megfelelő azonosítására használják ezt a technológiát, amely viszonylag olcsó, rugalmas és a végtermék is gyorsan előállítható.

Nem ez az első alkalom, hogy mérnökök interaktív papírral kísérleteznek. Néhány hónappal ezelőtt a Missouri Egyetem kutatói papír és ceruza segítségével olyan viselhető egészségügyi eszközt hoztak létre, amely pulzust, vércukorszintet légzésszámot, testhőmérsékletet és az izzadság összetételét is mérni tudja.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás