Újrahasznosítási rémálom a Pringles csipsz doboza

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

Az alapanyagok újrahasznosíthatóságát vizsgáló brit szervezet, a Recycling Association (RA) szerint a Pringles burgonyacsipsz doboza újrahasznosítási szempontból kész rémálom. Erről a henger alakú doboz különböző alapanyagai tehetnek. A Pringles-doboz talpa és a doboz száját lezáró védőfólia fémből van, a kupakja műanyagból, a kartonburkolatot pedig fólia fedi. Az RA úgy fogalmazott, hogy újrahasznosítás szempontjából a Pringles-doboz az első számú közellenség.

A Pringles gyártója, a Kellogg's odafigyelt a kritikára, és újratervezte a csipszesdobozt. A szakértők szerint a javulás egyértelmű, de az új dizájn sem tökéletes.

„Ha újrahasznosíthatósági szempontból nézzük, a Pringles-doboz a rossz tervezés elrettentő példája. Az új változat által felmutatott javulást mindannyian üdvözöljük. De legyünk őszinték: ha ragaszkodnak a műanyagfedélhez, az további problémákat okozhat a műanyagszennyezésben. Ha a piknikezők hátrahagyják őket, idővel megtalálják az útjukat a patakokhoz, majd onnan a tengerekhez. A műanyagfedélnek mennie kell”

– mondta Simon Ellin, az RA képviselője a BBC Newsnak.

Az új dobozok 90 százalékban papírból készültek, 10 százalékban műanyagból: utóbbi védi a csipszet az íz- és állagromláshoz vezető oxigéntől és nedvességtől. A Kellogg's elmondta, hogy a csomagolásnak muszáj légmentesen záródnia – ahogy a hagyományos csipszeszacskóknak is –, különben a csipsz villámgyorsan megromlik. Ellin szerint a műanyag bevonatú karton újrahasznosítható lehet, de ezt tesztelni kell az erre szakosodott üzemekben.

A Kellogg's egy éven át dolgozott az új csipszesdoboz kifejlesztésén. Az új Pringles-dobozok néhány brit szupermarketben már kaphatók, kétféle kiszerelésben: az egyiknek újrahasznosítható műanyagból, a másiknak papírból készült a teteje. A Kellogg's szerint az új doboztető lepattintásakor is hallható a korábbról ismert jellegzetes pukkanás, szóval a felhasználói élmény sem fog csorbulni.

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző öt újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: