2024-ben landolhat az első női űrhajós a Holdon

2020.09.23. · gazdaság

Négy év alatt összesen 28 milliárd dolláros összköltségvetésből valósulhat meg az Artemis-program, amelynek keretében 2024-ben a mélyűri utazásokra tervezett Space Launch System (SLS) rakéta által szállított Orion űrhajó leszálló egysége landolhat a Holdon, hogy a későbbiekben az égitest felszínén megépülhessen a Lunar Gateway holdbázis – olvasható az amerikai űrügynökség, a NASA hétfőn közzé tett tervezetében.

Ahhoz azonban, hogy hogy az 1972-ben lezárult Apolló-program után újra amerikai – a tervek szerint egy nő és egy férfi – asztronauta léphessen újra a Holdra, az Egyesült Államok kongresszusának mindenekelőtt meg kell szavazni a Human Landing System nevű leszálló rendszer jövő évre tervezett 3,2 milliárdos büdzséjét.

Az Artemis-programnak két fő fázisa lesz, az elsőben az űrhajórendszert fejleszti, illetve tökéletesíti a NASA, a második a 2024-es misszióval indul, amelynek célja, hogy egy holdbázis kiépítésével fenntartható emberi jelenlétet biztosítson a Holdon. A Lunar Gateway néven tervezett állandó bázist használnák a 2030-as években induló emberes Mars-expedíciókhoz.

Az épülő Orion űrhajó
photo_camera Az épülő Orion űrhajó Fotó: NASA

A BBC szerint az Egyesült Államok képviselőháza már elfogadott egy törvényjavaslatot, amely 600 millió dollárt különített el az Artemis-programra, de a NASA-nak ennél jóval több pénzre van szüksége.

Hogy ki lesz az első női űrhajós, aki a Holdra léphet, még nem tudni. Jelenleg 16 kiképzett asztronauta jöhet szóba, de a NASA előzetes tervei szerint a misszióban csak olyan személy vehet részt, aki többször járt már az űrben és kellő tapasztalatot szerzett a Nemzetközi Űrállomáson (ISS).

Balról az Artemis-misszió tervezett űrruhája, a szkafanderben Kristine Davis
photo_camera Balról az Artemis első missziójának Holdra optimalizált szkafandere, benne Kristine Davis asztronauta, jobbra pedig az Orion fedélzeti űrruhája Fotó: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS/AFP

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás