Megérkeztek az eddigi legnagyobb felbontású képek a Hold túlsó oldaláról

2020.01.24. · tudomány

A kínai Csang'o-4 holdszonda és a vele együtt közlekedő Jütu-2 holdjáró rover egy kéthetes pihenő után újra elkezdett barangolni a Hold túlsó oldalán, és olyan nagy felbontású képeket küldött, amilyeneket korábban még nem láthattunk a javarészt feltérképezetlen vidékről.

A fotók egy része még korábban készült, de a kínai űrügynökség (CNSA) a küldetés egyéves évfordulójára adta ki azok nagy felbontású változatát.

A misszió 2019. január 3-án landolt a Hold déli féltekéjén található Kármán-kráternél, és a napenergiával működő járművek azóta folyamatosan küldik a csillagászati és geológiai adatokat a kínai űrügynökségnek.

photo_camera A Csang'o-4 szonda Fotó: CNSA
photo_camera A Jütu-2 rover Fotó: CNSA

Bár az eszközök élettartamát csak három holdi nappalra (körülbelül három földi hónapra) tervezték, január 18-án és 19-én már a 14. holdi napjukat kezdték meg, és a jelek szerint kifogástalanul működnek. A holdi éjszakákon azért pihennek a járművek, mert nem éri őket napfény.

photo_camera A távoli szonda a rover szemszögéből Fotó: CNSA

A küldetés eddigi legnagyobb eredménye az volt, amikor 2019 nyarán nyálkás, zselészerű anyagot talált egy kráter belsejében. Bár a rovert azonnal visszaküldték a kráterhez, hogy spektrométerével jobban is tanulmányozhassa a furcsa anyagot, a CNSA egyelőre nem osztott meg semmilyen információt az elemzésről.

photo_camera Keréknyomok a regolitban Fotó: CNSA
photo_camera Kis holdi panoráma Fotó: CNSA

A nagy felbontású képek összesen 10,5 gigabájtot tesznek ki, ezeket itt lehet elérni, de az egyszerűség kedvéért néhány fotót, köztük több panorámaképet a Google Drive-on is megosztott az ügynökség.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás