Egy díjnyertes fotón 232 állat, amit házi macskák egy év alatt ejtettek zsákmányul

2020.09.24. · majom

Jak Wonderly kaliforniai fotós a San Rafael-i WildCare állatkórházzal dolgozott együtt annak a fotósorozatnak a készítésénél, amelynek egyik darabját nemrég a 2020-as BigPicture természetfotós verseny első helyezettjeként díjaztak Ember/Természet kategóriában. A leírás szerint 2019-ben 321 olyan állatot vittek be a kórházba, amelyet házi macskák sebesítettek meg, és közülük csak 89 maradt életben – Wonderly fotóján az a 232 állat szerepel, amely nem volt ilyen szerencsés.

A fénykép történetét bemutató National Geographic szerint a képen látható tetemeket tízmillióval kéne felszorozni ahhoz, hogy teljes képet kapjunk a macskák által egy év alatt elpusztított több milliárd állat mennyiségéről.

A kompozíció ötlete a WildCare igazgatójától, Melanie Piazzától származott, aki a fotózás előtti napon kivette a kórház fagyasztóiból a megőrzött tetemeket, otthon kiolvasztotta őket, majd a sebek megfelelő kezelése után fogadta a fotóst. „Nem az undorkeltés vagy a sokkolás volt a célunk. A lehető legtiszteletteljesebb módon igyekeztünk bemutatni az állatokat, hogy szépségükkel megragadjuk az emberek figyelmét” – mondta Piazza a NatGeónak.

link Forrás

Eddig 63 gerinces állatfaj kipusztulását tulajdonítják a macskáknak, amelyek többségben madárfajokat tüntettek el a természetből. Észak-amerikai adatok szerint a madarak nem természetes úton történő pusztulásának közel háromnegyed részéről a macskák tehetnek – a kóbor, vagyis elvadult macskák 1,77 milliárd, míg a háziállatként tartott macskák 764 millió madarat pusztítanak el évente, ehhez képest 624 millió madár leli vesztét épületeknek ütközve, 213 millió lesz autók áldozata és 55 millió pusztul el a távvezetékek miatt.

Peter Marra, a macskák és a madarak háborújáról könyvet írt ökológus szerint sokan úgy gondolják, hogy a macskák természetüknél fogva ragadozók, ezért hagyni kell őket szabadon zsákmányolni. Ez a felfogás azonban nem veszi figyelembe a természetes ragadozó-zsákmányállat kapcsolatot: a ragadozók addig vadásznak, amíg a populációjukban már nincs elég zsákmány, amely élelemként szolgálna, így amíg a ragadozók populációja csökkenni kezd, a zsákmányállatok populációjának van ideje újra megszaporodni.

A házi macskák azonban 15-20 évig ugyanazon a területen élnek, a gazdáik etetik őket, így nincsenek rászorulva, hogy a túlélésért vadásszanak. „Mivel a populációjuk nem változik, megállás nélkül pusztítanak, így a helyi vadvilág populációinak nincs idejük újra feltöltődni, ahogy azt a természetes ciklus diktálná” – mondta a lapnak Piazza. Szerinte a folyamatot csak úgy lehet megállítani, ha a házon belüli macskatartás, a zárt macskaudvarok és a macskapórázok használata széles körben elterjed.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás