Fát ölelő tigris, nyelvevő ászkarák és láncra vert makákó az év legjobb természetfotóin

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

A héten kihirdették a legrangosabb természetfotós versenyeként ismert Wildlife Photographer of the Year győzteseit – a tavalyi évvel ellentétben idén sem a nyertesek, sem a kiemelt helyezettek között nem található magyar fotós munkája.

A londoni Természettudományi Múzeum által kiírt pályázat idei fődíját az orosz Szergej Gorskov kapta, aki egy szibériai tigrist örökített meg, miközben egy mandzsu jegenyefát ölel át. Gorskov fényképe a nagydíjon kívül az „állatok a környezetükben” kategóriát is megnyerte.

A képen egy nőstény tigris dörgöli az arcát a Kelet-Ázsiában őshonos fa kérgéhez, hogy az illatmirigyeiből távozó váladékkal megjelölje azt mint saját területét. A fotón szereplő szibériai tigris a Leopárdok Földje Nemzeti Park lakója, amely az orosz fennhatóság alá tartozó Tengermelléki határterületen található. Gorskov 2019 januárjában rögzítette fényképezőgépét a helyszínre, de novemberig kellett várnia, amíg elkapta a tökéletes pillanatot.

Fotó: Sergey Gorshkov/Wildlife Photographer of the Year

Az ifjúsági nagydíjat, egyben a 15–17 éves korcsoport első helyét a finn Liina Heikkinen érdemelte ki, aki még 13 évesen, nyaralás közben hallott a Lehtisaari szigeten külvárosi környezetben élő rókacsaládról – a sziget erdős területei és rókabarát lakosai ideális környezetet nyújtanak az állatoknak. Liina egy júliusi napon lúdmajszolás közben kapta le a család egyik tagját.

Fotó: Liina Heikkinen/Wildlife Photographer of the Year

A 11–14 évesek között az amerikai Sam Sloss nyert, aki egy indonéziai búvártáborban készített fotókat a víz alatt, többek között a tengerirózsák között élő bohóchalakról. Azt már csak otthon vette észre, hogy sikerült egy olyan pillanatot elkapnia, amikor egy nyelvevő rák bámul ki a bohóchal szájából. Ez az élősködő ászkarák a kopoltyúnyíláson keresztül hatol be a hal szájüregébe, és addig szívja a vért a nyelvéből, amíg az el nem sorvad, majd ezután átveszi a nyelv szerepét, és a hal táplálékán osztozik.

Fotó: Sam Sloss/Wildlife Photographer of the Year 2020

A legkisebbek között, a 10 éves vagy az alatti kategóriában a spanyol Andrés Luis Dominguez Blanco képét díjazták, amelyen egy cigánycsuk (a 2020-as év madara!) demonstrálja különleges egyensúlyozási képességét, egy meghajlott bükkönyszáron pihenve.

Fotó: Andrés Luis Dominguez Blanco/Wildlife Photographer of the Year

Az állati portrék közül a dán Mogens Trolle fotója nyert, ezen egy fiatal borneói nagyorrúmajom látható, amely úgy pózolt a kamerának, mintha egy meditációt népszerűsítő Insta-posztnak szánta volna a képet. A vadon élő egyed a fotó készítésének idején egy borneói majommenhelyet látogatott meg éppen, etetés idején.

Fotó: Mogens Trolle/Wildlife Photographer of the Year

A gerinctelenek viselkedését bemutató képek kategóriáját a francia Frank Deschandol nyerte, aki egy homoki hernyóölő (vagy közönséges homoki darázs) és egy fémdarázs párosát örökítette meg hasonló pozícióban. A két faj nem igazán szokott érintkezni egymással, és bár a fotó első ránézésre akár vadászjelenetet is ábrázolhatna, valójában csak a szomszédos fészkeikbe tértek éppen vissza.

Fotó: Frank Deschandol/Wildlife Photographer of the Year

Az emlősök viselkedését ábrázoló fotók mezőnyéből a zsűri a kínai Li San-jüan képét emelte ki. Ezen a fotón a Tibeti-fennsík sztyeppéin élő pusztai macska (vagy manul) kölykök láthatók, amelyek éppen anyjuk hívására kezdenek futásba.

Fotó: Shanyuan Li/Wildlife Photographer of the Year

A földi környezet kategóriájában az olasz Luciano Gaudenzio fényképét díjazták, amelyen az látható, ahogy az Etna déli oldalán kialakult hasadékból hosszú csatornában folyik le a láva, amelynek útját vulkáni gázok övezik. A fotós szerint a jelenség olyan látványt nyújt, mintha „nyílt seb lenne egy hatalmas dinoszaurusz rögös, ráncos testén”.

Fotó: Luciano Gaudenzio/Wildlife Photographer of the Year

A Hongkongban élő ausztrál fotós, Paul Hilton abban a kategóriában győzött, amelyben a természetfotósok munkájának váratlan pillanatait megörökítő képeket díjazzák. Hilton fényképén egy ketrecéhez láncolt emsemakákó szerepel, amelyet Bali egyik madárpiacán árulnak. A délkelet-ázsiai erdőkben társas életet élő majmok az élőhelyeik pusztulásával megművelt földekre merészkednek, ahol gyakran lelövik őket, a kölyköket pedig háziállatként vagy kísérleti állatként értékesítik, esetleg állatkertbe kerülnek.

Fotó: Paul Hilton/Wildlife Photographer of the Year

A városi vadvilág kategória nyertese az orosz-amerikai Alex Badyaev, az Arizonai Egyetem ökológus professzora, aki egy nap azt vette észre, hogy egy helyi királygébicsféle a kutatóállomás udvarában rakott fészket. A madárfaj vándorlási útvonalába eső élőhelyek a klímaváltozás hatásai miatt egyre csökkennek, így az egyedeknek a Sziklás-hegység hasadékai és kanyonjai helyett alternatív helyszíneket kell keresniük a fészekrakásra.

Fotó: Alex Badyaev/Wildlife Photographer of the Year

Az idei verseny díjazott és helyezett fotóit itt lehet átböngészni.

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző hat újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: