Itt a tavasz, vigyázzunk a sünökre!

2020.03.09. · tudomány

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleményében a sünök (Erinaceus roumanicus) védelmére hívja fel a figyelmet: a védett állatok előszeretettel választják menedékül a kertben felhalmozott avarkupacokat vagy farakásokat, az óvatlan tereprendezés pedig egész családok pusztulását okozhatja. 

Az MME azt javasolja, hogy lehetőleg ne vasvillával essünk neki az avarnak, gallyaknak, hanem előbb óvatosan bolygassuk meg a kupacot, és semmiképpen se gyújtsuk fel a lehullott leveleket – ezt egyébként is tilos. A sün, ha zaklatják, összegömbölyödik, ezért az égő kupacból sem menekül ki, így az állatok elevenen megsülnek.

Ha mégis sünfészekre bukkannánk, ne essünk pánikba, és semmiképpen se próbáljuk örökbe fogadni a kölyköket, inkább hagyjuk békén a süncsaládot, és helyezzük rájuk vissza a megbolygatott avart, gallyakat. 

Az egyesület közleménye szerint különösen májusban és júniusban érdemes ügyelni a sünökre, az állatok ugyanis ilyenkor ellenek, az avar meg a gally eltakarítása általában várhat egy-két hónapot, míg felnőnek a kis sünök. Az állatokat etetni nem kell, a kölyköknek is jobb, ha anyjukat követve természetes táplálékukat veszik magukhoz.

Segít a süngarázs

Amennyiben halaszthatatlan a lombkupac felszámolása, az MME a süngarázs használatát javasolja, a megzavart állatok és süncsaládok ehhez az apró kutyaházhoz hasonló menedékbe telepítve túlélik, ha a kertrendezés során felszámolják az otthonukat. 

link Forrás

A közönséges sün populációja az IUCN szerint nincs veszélyben, de Magyarországon védett állat, természetvédelmi értéke 25 ezer forint.

A keleti sünt 2014-ben az év emlősének választották, az MME, a Magyar Természettudományi Múzeum és a Vidékfejlesztési Minisztérium ekkor indította el a „sünbarát kert” programot, amelynek részét képezi az is, hogy az emberek nem égetik el elevenen a sünöket, fokozottabban ügyelnek az útra tévedő állatok védelmére, és menedéket biztosítanak számukra a kertben. 

link Forrás
link Forrás
link Forrás