Mit tanulhatunk abból, ami a németekkel történt a második világháború után?

2020.11.12. · médiapartner

A jövő héten két érdekes társadalomtudományi konferencia várja a migráció, illetve a társadalmi mobilitás kérdései iránt érdeklődőket Budapesten. A november 17-i Közös utakon című konferencián neves német előadók taglalják a migrációs narratívák témáját a Goethe Intézet és az ELTE Magyarországi Németek Kutatási Központja szervezésében, a Társadalomtudományi Kutatóközpont (TK) november 16-17-i konferenciája pedig a társadalmi mobilitás sokféle aspektusával – migrációval, egyenlőtlenségekkel, az integráció lehetőségeivel – foglalkozik. A két esemény szorosan kapcsolódik.

A Goethe Intézet szervezésében kedden 16.30-kor kezdődő online nemzetiségi konferencia a jelenkori migráció és a német kisebbség második világháború utáni elűzetésének narratíváival, élettörténeteivel foglalkozik – a két jelenség között ugyanis, bár eltérő idősíkokon és történelmi kontextusban mentek és mennek végbe, számos párhuzam felfedezhető.

A konferencián részt vevő német és magyar szakértők meg is keresik ezeket a párhuzamokat a migrációt és az elűzetést elbeszélő narratívák között. A Freiburgi Egyetem kultúrantropológus professzora, Michael Prosser-Schell előadásában a magyarországi németség világháború utáni kényszerű migrációjáról beszél, beszélgetőpartnere Erb Maria nyelvész, az ELTE Magyarországi Németek Kutatóközpontjának vezetője lesz.

Wolfgang Kaschuba, a Humboldt Egyetem berlini migráció- és integrációkutató intézetének volt igazgatója igazi nagyágyú ezen a szakterületen. Előadásának címe szabad fordításban: A migráció a társadalom szülőanyja! Vele Feischmidt Margit kultúrantropológus, a TK tudományos tanácsadója beszélget (akinek a Németországba települt magyarokról szóló kutatását korábban ismertettük a Qubiton).

Dr. des Özgür Özvatan migrációs hátterű doktorandusz kutató ugyanabban a berlini intézetben helyettes részlegvezető, ahol Kaschuba is kutat. Előadásában a Bundestagban ülő, bevándorló hátterű képviselők migrációs narratíváiról beszél, és Marchut Réka, a TK kisebbségkutató központjának tudományos munkatársa beszélget vele.

Az est utolsó megszólalója Timur Vermes magyar származású német író, újságíró, a Nézd, ki van itt című, Adolf Hitler visszatéréséről szóló szatirikus regény szerzője lesz. Vele Lénárt Orsolya irodalmár, az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetem oktatója beszélget.

A tervek szerint este 8-ig tartó rendezvényt Zoomon közvetítik magyar és német nyelven szinkrontolmácsolással, regisztrálni pedig itt lehet.

photo_camera Illusztráció: Breszkovics Bernadett

Az utóbbi években tovább nőttek a társadalmi különbségek, és korábban nem látott társadalmi jelenségek jutottak súlyosabb szintre: miközben a társadalmi mobilitás a növekvő vagyoni egyenlőtlenség és a diszfunkcionális iskolarendszer következtében sokfelé szinte ellehetetlenül, a transznacionális migráció tömegessé vált – mindez pedig új politikai és társadalmi válaszokat vált ki. A TK által november 16-ra és 17-re szervezett, társadalmi dinamikákról szóló konferencia célja, hogy ezekről a szemünk előtt zajló folyamatokról nemzetközi kontextusba is ágyazott, tisztább képet adjon.

A kétnapos, angol nyelvű konferencia programja rendkívül széles körű (itt van a kutatási absztraktokkal tűzdelt, egészen részletes program), a magyar társadalomtudósok mellett számos nemzetközi szakember is beszél kutatásairól az előadásokon és a panelbeszélgetéseken.

A TK-s eseménynek különösen az utolsó, kedd délutáni szekciója kapcsolódik a Goethe Intézet fent ismertetett programjához: ebben a Németország és a kelet-európai államok között kialakult migrációs kapcsolatokat vizsgálják meg közelebbről a kutatók.

Az egyes szekciók Zoom-linkjeiért ide kell kattintani, a regisztráció és a részvétel mindkét programon ingyenes.

A két esemény médiapartnere a Qubit.

Kapcsolódó cikkek:

link Forrás
link Forrás
link Forrás