Megfázást kiváltó vírusok módosításán alapuló vakcina tesztelése indult Angliában

2020.11.16. · tudomány

A Johnson & Johnson alá tartozó belga Janssen gyógyszercég által fejlesztett vakcina harmadik fázisú tesztelése során az első körben 6 ezer embert oltanak be az Egyesült Királyságban – jelentette a BBC.

Az egy héttel az amerikai Pfizer SARS-CoV-2 elleni vakcinájának 90 százalékos hatékonyságáról tudósító bejelentés után kezdődő kísérletekbe összesen 30 ezer embert oltanak be. A Janssen fejlesztése annyiban tér el a versenytársak oltóanyagaitól, hogy a hagyományos megfázást, illetve náthát kiváltó kórokozók genetikai módosításával operál – így az új koronavíruséhoz hasonlóvá tett náthavírus-partikula váltaná ki a megfelelő immunválaszt a beoltott emberek szervezetében.

A BBC által megszólaltatott virulógus és immunológus szakértők szerint szükség van az ilyen vakcina-alternatívákra, mert még mindig tisztázatlan, hogy az eltérő korú és egészségi állapotú páciensek miképpen reagálnak a SARS-CoV-2 infekcióra.

Labormunka a Janssen belgiumi központjában
photo_camera Labormunka a Janssen belgiumi központjában Fotó: DIRK WAEM/BELGA via AFP

A Janssen fejlesztése egyébként hasonlít az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca által közös, a sajtóban oxfordi vakcinaként emlegetett oltására, amely azonban nem humán, hanem csimpánzokat megfertőző náthavírus molekuláris módosításán alapszik.

A BBC szerint a harmadik fázis eredményei 6-9 hónap múlva lesznek elérhetők, a vakcina tömeges gyártása pedig ezután kezdődhet meg.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás