A Pfizer vakcinája 90 százalékos hatékonyságú

2020.11.09. · tudomány

A SARS-CoV-2 koronavírus ellen vakcinát fejlesztő gyógyszergyártók közül az amerikai Pfizer jelentette be elsőként, hogy az előzetes adataik alapján hatékony az oltóanyaguk – adta közre hétfőn az AP hírügynökség.

A Pfizer és a német BioNTech együttműködésében fejlesztett, RNS-alapú, két oltással operáló vakcina tömeges, öt országban 44 ezer ember bevonásával lefolytatott tesztelését májusban kezdték el a Marylandi Egyetem klinikájának vezetésével.

A november 9-i bejelentés szerint szerint a harmadik fázis eredményeit előzetesen ellenőrző kutatók úgy találták, hogy a vakcinájuk 90 százalékban hatásos, magyarán, a vizsgált esetek 90 százalékában megakadályozta megfertőződést. Eddig mindössze 94 olyan alany találtak, aki elkapta a koronavírust, de ők is csak enyhe tüneteit mutatták a COVID-19 betegségnek.

photo_camera Fotó: Jakub Porzycki/NurPhoto via AFP

Az engedélyező hatóságok, mások mellett az amerikai gyógyszerfelügyeleti hivatal (FDA) korábban kinyilvánították, hogy már egy 50 százalékban hatásos vakcina is megkapná a szükséges engedélyeket.

A harmadik fázisban részt vevő önkénteseket részben placeboval, részben valódi vakcinával oltották be és csak azokat tesztelték le, akik mutatták a betegség jellemző tüneteit, így nem tudni még pontosan, hogy a vakcinázott alanyok közül ki kaphatta el úgy a fertőzést, hogy közben nem betegedett meg.

A Pfizer folytatja a rövidesen lezáruló teszteket és a vizsgálatokat. A cég hétfői közleménye szerint így az év végéig 50 millió adag már elkészülhet a globálisan teríteni kívánt vakcinából, 2021 végére pedig összesen 1,3 milliárd adag állhat rendelkezésre.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás