Idősekből is megfelelő immunválaszt váltott ki az oxfordi koronavírus-vakcina

2020.10.27. · tudomány

Mind a fiatal, mind az idős felnőtteknél immunválaszt váltott ki az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca által közösen fejlesztett COVID-19 elleni vakcina – állítja legalábbis a brit-svéd gyógyszercég egyik szóvivője. Ez volt az az oltás, amelynek fejlesztését a mellékhatások miatt szeptember elején leállították, de később újraindították, és a jelek szerint a további tesztelés biztató eredményeket hozott.

Az AstraZeneca hétfői közlése szerint az oltóanyag ezúttal kevesebb kedvezőtlen reakciót váltott ki az idős tesztalanyoknál, ami azért is jó hír, mert a hibás immunválasz náluk gyakoribb.

„Biztató jel, hogy az idősebbek és fiatalabbak immunogenitása hasonló volt, míg a reaktogenitás (ez a kifejezés a „helytelen” immunválaszokat, így a mellékhatásokat is magában foglalja) alacsonyabb volt az időseknél, akik amúgy gyakrabban szenvednek a COVID-19 súlyos tüneteitől” – idézte a Guardian a meg nem nevezett szóvivőt, aki szerint az eredmények újabb bizonyítékot szolgáltatnak, hogy az AZD1222 kódjelű vakcina biztonságos, és a megfelelő reakciót váltja ki az emberi szervezetből.

Az AstraZeneca ugyanakkor nem mellékelt részletes adatokat az állítások mellé, és azt sem árulta el, mikor látnak nyilvánosságot a fázis III. kísérletek régóta vált eredményei, amelyek tudományos igénnyel is bizonyíthatnák, hogy a vakcina bevált, és az engedélyeztetési eljárás megkezdhető.

Szakértők szerint mindenesetre az oxfordi lehet az egyik első nagy gyógyszercég által gyártott oltóanyag, amely megfelel a szabályozók elvárásainak; a másik kettő a Pfizer és a BioNTech készülő terméke.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter arra készíti fel a logisztikai rendszereket, hogy a jövő év első felében már hatékonyan teríthessék a potenciális koronavírus-vakcinát. Mint a BBC-nek elmondta, nem zárja ki azt sem, hogy már idén beolthatnak valakit, de nem igazán számít erre a gyors sikerre.

Az oxfordi vakcinán, amely az AZD1222 mellett a ChAdOx1 nCoV-19 kódnéven is fut, január óta dolgoznak a kutatók. Alapját egy megfázást okozó gyakori vírus legyengített verziója képezi, amely gyulladásos reakciókat vált ki csimpánzokból. Júliusban már ígéretes hírek jöttek róla: robusztus immunválaszt váltott ki 18 és 55 év közötti egészséges felnőttekből.

Az AstraZeneca máris jónéhány beszállítási és gyártási szerződést kötött cégekkel és kormányokkal szerte a világon. A cég pénteken jelentette be, hogy az Egyesült Államokban is folytatja a kísérleteket, miután erre engedélyt kapott az amerikai hatóságoktól.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás