A YouTube felfüggesztette Donald Trump kedvenc csatornáját, mert koronavírus-gyógymódot reklámoztak

A One America News Network (OANN) – Donald Trump egyik kedvenc csatornája – YouTube-fiókját egy hétre felfüggesztették. Ezalatt nem tölthetnek fel új videókat, és azt is megakadályozzák, hogy a már meglévőkkel pénzt keressenek. A döntés egybevág azzal a kezdeményezéssel, amit a közösségimédia-szolgáltatók indítottak, hogy visszaszorítsák a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos álhírek terjedését.

A YouTube azért döntött az OANN felfüggesztése mellett, mert a megtévesztő, a koronavírus gyógyításával kapcsolatos információkat osztottak meg.

„Már a járvány kitörésének kezdete óta azon dolgozunk, hogy megakadályozzuk a koronavírussal kapcsolatos káros félretájékoztatásokat. Alapos megfontolás után eltávolítottunk egy videót az OANN-ról, és büntetést [strike] róttunk ki a csatornára, amiért megsértették a Covid-19-cel kapcsolatos félretájékoztatási irányelveinket, amelyek tiltják a garantált gyógyulást ígérő tartalmak megosztását.”

– olvasható a YouTube hivatalos indoklásában.

Az OANN-t nem tiltották le, csak felfüggesztették. A YouTube a három csapás (three strikes) elvét alkalmazza a moderációban. Ha az OANN a következő három hónapban újból megsérti a tartalmak megosztására vonatkozó szabályokat, további két hétre tilthatják le őket; csak a harmadik szabálysértés jár végleges kitiltással. Ugyanakkor a YouTube Partner Programra újból jelentkezniük kell, ha pénzt akarnak keresni a videóikon.

A YouTube és a rivális más közösségimédia-szolgáltatók tevékenységét mostanában aktívan figyelik, hogy kiszűrjék a gyűlöletbeszédet, és megakadályozzák az álhírek terjesztését. Február óta több mint kétszázezer videót minősítettek veszélyesnek vagy félrevezetőnek, mert a koronavírussal kapcsolatos álhíreket terjesztettek.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás