Egy holland hacker kitalálta Donald Trump Twitter-fiókjának jelszavát

2020.12.16. · TECH

Holland nyomozók jelentették, hogy egy hacker hozzáfért Donald Trump leköszönő amerikai elnök Twitter-fiókjához – írja a BBC News. Bár Victor Geverst a BBC cikke hackerként emlegeti, Gevers nem törte föl Trump Twitterét, csak kitalálta, hogy mi lehet a jelszava.

Mint kiderült, a világ vezető szuperhatalmának első embere, akit 88,6 millióan követnek a Twitteren, az alábbi jelszóval védte a fiókját: „MAGA2020!” (Azaz Make America Great Again 2020 – az elvesztett választás kampányszlogenje –, plusz felkiáltójel.)

Gevers korábban azt állította, hogy ő és néhány más biztonsági szakértő 2016-ban is hozzáfértek Trump jelszavához. Akkor nem kísérletezéssel jutottak hozzá: a jelszó egy, a közösségimédia-hálózatokat érintő támadás során szivárgott ki. A 2016-os jelszó egyébként „yourefired” (kivagyrúgva) volt.

A BBC értesülését sem a Fehér Ház, sem a Twitter nem kommentálta.

Feladta magát a rendőrségen

A holland rendőrök nem indítottak eljárást Gevers ellen. Megítélésük szerint a férfi etikusan járt el, és nem élt vissza a helyzettel, ugyanis ő maga jelentette a rendőrségen, hogy hozzá tudott férni Trump profiljához. A BBC megosztott egy képernyőfotót, amin az látható, hogy valaki egy Twitter-profilon belül hozzáfér a felhasználónév (ebben az esetben: Donald J. Trump) szerkesztéséhez.

Ha belépünk egy felhasználó Twitter-fiókjába, láthatjuk a privát üzeneteit és megosztott fotóit, az elmentett, mások számára nem látható Twitter-posztokat, illetve a blokkolt felhasználók listáját. Ha Gevers használni tudta Trump Twitter-jelszavát, elvileg hozzáférhetett ezekhez az adatokhoz.

A rendőröknek Gevers azt mondta, hogy csak a jelszó erősségét elemezte, mivel szerinte komoly nemzetbiztonsági kockázattal járt volna, ha valaki átveszi az irányítást Trump Twitter-fiókja fölött az elnökválasztás hajrájában.

A férfi megosztotta a képernyőfotókat, amiket Trump Twitter-profiljában turkálva készített október 22-én, bő egy héttel a választások előtt. Trump stábja akkor tagadta, hogy az elnök fiókja sebezhető lett volna, és a Twitter sem talált rá bizonyítékot, hogy valaki visszaélt volna az elnöki profillal.

A Fehér Ház és a Twitter hallgat

A kiberbiztonsági körökben elismert szakértőnek számító Gevers elégedett az eredményével. Mint elmondta, az internet sebezhetőségeinek felderítésével nemcsak ő, hanem más önkéntesek is foglalkoznak. Október 16-án azt vizsgálta, hogy mennyire biztonságos az amerikai elnökválasztás nehézsúlyú szereplőinek Twitter-profilja. Ekkor fejtette meg Trump jelszavát.

Az eredményeket a rendőrség továbbította az Egyesült Államok illetékes hatóságainak. Gevers saját bevallása szerint jóval több bizonyítékot is tudna mutatni a támadásról.

A BBC szerint Trump profilja már biztonságban van. A Twitter nem válaszolt a BBC azon kérdéseire, hogy a profilt megerősítették-e extra védelemmel, illetve találtak-e azonosítatlan eredetű belépésre utaló jeleket.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás