Miközben Trump meghozta a közösségi médiát megregulázó rendeletét, a Twitter erőszak dicsőítése miatt elrejtette egy posztját

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön aláírta azt az elnöki rendeletet, amely felelőssé teszi a Facebookhoz, Twitterhez és Google-höz hasonló technológiai cégeket a platformjaikon megjelenő tartalmakért.

Az amerikai kommunikációs törvény értelmében a techcégek eddig széles körű védelmet élveztek az oldalaikon a felhasználók által közzétett tartalmakra nézve, de az új rendelet most arra készteti az amerikai távközlési (FCC) és kereskedelmi (FTC) bizottságot, hogy újraértelmezzék a törvényt, és jogi lehetőséget biztosítsanak a felhasználóknak a kéretlen tartalmak jelentésére.

A rendelet értelmében a távközlési és információs hivatalnak 60 napja van arra, hogy szabályozási kérelmet nyújtson be az FCC-nek, amelynek ezt követően pontosan meg kell határoznia, mi számít szabálysértésnek, és milyen büntetést lehet kiszabni a techcégekre.

Az internetes tartalomszolgáltatókat eddig nem lehetett jogilag felelősségre vonni, ha olyan bejegyzéseket, profilokat, képeket, videókat töröltek, amelyek sértették a saját szabályzatukban meghatározott elveket. A kommunikációs törvény kimondta, hogy ilyen esetekben nem lehet az alkotmányban rögzített szólásszabadságra hivatkozni.

Fotó: Twitter

A rendelet nemcsak a tartalmak törlésére vonatkozik, de arra az álhírek elleni harcban gyakran alkalmazott eszközre is, amikor például a Facebook vagy a Twitter potenciálisan sértőként jelöl meg egy posztot, vagy figyelmeztetést helyez mellé, miszerint az álhírt tartalmazhat. Marco Rubio, Florida republikánus szenátora szerint a platformok kiadóként viselkednek, amikor a felhasználók tartalmait ilyen módon szerkesztik, ezért a kiadókra vonatkozó felelősség kell, hogy terhelje őket.

Trump és a Twitter

A Twitter-aktivitásáról már régóta ismert Donald Trump azután kezdett hadjáratba a közösségi oldalak és techcégek ellen, hogy a Twitter a hét elején először igazította helyre az elnök két bejegyzését – a levélszavazásról és választási csalásról szóló posztok mellé a platform egy-egy linket helyezett el, amelyre kattintva Trump követői bővebb információkat (ahogy a Twitter hangsúlyozta: tényeket) olvashattak a témáról.

Trump ezt – természetesen egy tweetben – az elnökválasztásba való beavatkozásnak minősítette, és gyorsan beharangozta a platformokat büntető rendeletet. A Twitter közleménye szerint „ez az elnöki rendelet reakciós és átpolitizált megközelítése egy fontos törvénynek”, amely egyszerre védi az amerikai innovációt és szólásszabadságot, míg a rendelet aláássa a demokratikus értékeket.

A Twitter nem is hátrált meg a rendelet hírére, és pénteken Trump egy újabb tweetjét jelölte meg, mivel az „megsértette az erőszak dicsőítésének tiltására vonatkozó Twitter-szabályokat”. Ilyenkor a bejegyzés a figyelmeztetéssel együtt továbbra is elérhető marad, de lájkolni és kommentelni nem lehet, valamint megosztani is csak úgy, ha valamilyen kommentárt is fűznek hozzá. Az elnök a kérdéses posztban arról írt a minneapolisi eseményekkel kapcsolatban, hogy a hadsereg készen áll, és ha elfajulnak a zavargások, lőni fognak.

Forrás: Twitter Comms

Bár Mark Zuckerberg Facebook-alapító a Fox Newsnak azt nyilatkozta, hogy a közösségi oldalakat működtető magáncégeknek nem kell feltétlenül az igazság bajnokait játszani, a Facebook szóvivője csütörtökön közölte, hogy a rendelet épp fordított hatást válthat ki, és csak jobban korlátozza majd a szólásszabadságot, ráadásul a józan észnek is ellentmond az az elképzelés, hogy egy cég több milliárd ember minden szaváért felelős legyen.

Liz Bourgeois szerint ez éppen arra ösztönözné a cégeket, hogy mindent (így akár Trump tweetjeit is) cenzúrázzanak, amiről úgy gondolják, hogy azt mások sértőnek találhatják.

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző hat újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: